Her kan ett av ni nye kraftverk i Indre Namdal bli bygget

Vanskelig for NVE

Etter to uker med debatt og befaringer, legger grunneiere og reineiere stridsøksa til side og drar på elgjakt. Mens Tord Solvang i NVE må starte jobben med å finne ei løsning alle kan leve godt med.

Får stafettpinnen: Tord Solvang (i midten) starter nå jobben med å avgjøre hvilke kraftverk som skal bygges i Namsskogan. Anta Jåma (til venstre) og Knut Berger i Namdal Kraft er uenige om hvilken konklusjon Solvang skal lande på. 

IDYLL: Den siste befaringa startet rundt bålet ved elvekanten, bare meter fra der kraftstasjonen i Øvre Skorovatn er planlagt bygget. 

arkiv

SKOROVATN: – Hvor god tid og og hvor grundig må tilleggskommentarer være? Når må dere ha det? Nå har jeg nemlig tenkt å bruke ei uke på elgjakt, sier Anders Kiær i Ulvig Kiær.

Sammen med Knut Berger i Namdal Kraft, reineier Anta Jåma og representanter fra Fylkesmannen og Norges vassdrags- og energiverk (NVE) står Kiær ved Fv 764 ikke langt fra Åttatjønna.

Et steinkast unna ønsker Berger å bygge en kraftstasjon. Kiær ønsker å bygge tre vest for Namsen og og lenger nord i dalen.

Jåma er motstander av disse fire og fem andre planlagte kraftverk som er planlagt bygget i Namsskogan. Han frykter det vil få katastrofale følger for reindrifta.


Tar hensyn til reindrifta

– Hadde det bare vært dette kraftverket, så hadde det gått fint. Det er den samla effekten av alle ni som er utfordrende.

Når de står her langs fylkesvegen, er partene ferdige med to ukers befaring. NVE som nå skal sette seg ned og vurdere de ni søknadene, har fått se hvor kraftverkene skal bygges.

– Reindrifta har viktige interesser i dette området. Derfor vil de ni søknadene bli behandlet samlet, forklarer Tord Solvang.

Han er en av tre saksbehandlere i NVEs konsesjonsavdeling som skal bruke det neste halvåret til veie argumentene til Jåma, Berger og Kiær.

– Dersom vi ser at flere kraftverk rammer reindrifta på samme måte, er sjansen stor for avslag. Rammer de ulikt, kan de bli godkjent, sier Solvang som innrømmer at det ikke er en lett jobb de nå skal i gang med.

– Det kan være vi må be om ytterligere informasjon og også bestille eksterne konsekvensutredninger, legger Solvang til.

Mens Kiær får selskap av både Berger og Jåma på elgjakt i de namdalske skoger neste uke, er det tilbake til hverdagen for Solvang etter to fantastiske uker i Namdalen.

– Mandag er det jobb igjen for oss. Vedtak skal skrives og disse ni søknadene skal behandles. Samtlige skal få en avgjørelse før neste sommer.