Forskernatt engasjerte

NTNU sjarmerte busslaster med elever fra Namdalen fredag kveld. Snart står valget av utdanning.

Bli sånn?: Olav Duun-elevene Katarina Eliassen Hestvik, Hilde Palmer, Otto Haugan, Tine Marie Jørgensen Hoff og Kay Holm besøkte NTNU i Trondheim for å se på studiemuligheter. Kikkhull brukes for å operere mennesker på sykehus.  

Teknikk: Glassblåsing må til på laboratoriene ved NTNU. Ytre Namdal-elevene (F.V.) Emil Tinmannsvik Arø, Magnus Maggi Rønningen, Christopher Iversen, Andreas Strøm og Amalie Olsen fra Rørvikskolen lot seg imponere. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen  Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

arkiv

TRONDHEIM: I en av bussene til Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet NTNU var elever fra Olav Duun videregående i Namsos.

Katarina Eliassen Hestvik fra Salsbruket går andreåret på studiespesialisering, og var helt med.

– Utrolig bra

– Veldig interessant og en grunn til at jeg for hit igjen. Jeg har vært på en «Researchers' Night» før. Dette er noe de får til utrolig bra. Det sier noe når ungdommer drar hit selv på en fredagskveld, sier hun og mener det er synd hun ikke fikk med seg alt blant de 1.100 besøkende.

– Særlig forelesning om fysikk var bra, som et komedie-show. Blant annet la foreleseren seg på spikermatte. Grensesetting for ungdom var tema i en annen forelesning. Om at vi ikke skal høre på alt på sosiale medier, og ellers i mediene. For vi har lett for å danne oss bilde av den ultimate personen. Med utseende, karakterer, popularitet, penger. Alt. Man får jo lyst til å bli perfekt selv om det er umulig. Her lærte vi om å ikke høre på dette, men heller være fornøyd som vi er, sier hun overbevist.

Det kommer fram at Hestvik vil bli jordmor, men at mange andre muligheter frister.

Spent framtid

Amalie Olsen fra Rørvik går Ytre Namdal videregående på tredje år studiespesialiserende realfag.

– Dette er første gang jeg besøker NTNU i Trondheim. Aktivitetene her er fengende å se.

Knut Jørgen Røed Ødegaards forelesning likte jeg spesielt, om hvordan alt har blitt til, og hva som kommer til å skje, forteller hun engasjert.

– Laboratoriet med nano-teknologi var artig. Der er alt så smått at vi må ha på oss bare rene klær. Vi skiftet sko og klær mange ganger før vi kom helt inn. Da så vi bare øynene til hverandre inni kjeledressen. Men nano-teknologi er ikke noe for meg. Jeg har blitt enda mer sikker på å bli byggingeniør, med spesialisering innen brannsikkerhet.


Fakta

Researchers' Night arrangeres som en del av Forskningsdagene. Målet er å skape begeistring og forståelse for forskning.

- Omlag 40 elever fra videregående skoler i Namdalen tok turen

- 180 forskere og ansatte fra NTNU, SINTEF og NINA var vertskap

- 10 forelesninger, tre lab-ekskursjoner, 36 aktiviteter/stands