Norgespremiere på «Kongens nei»

– Dette var virkelig en sterk opplevelse

Fredag kveld var det norgespremiere på storfilmen «Kongens nei». – Det var virkelig sterkt, sier Inger Sofie Aune Johannessen etter å ha sett onkelen Brynjar Hammers rolle i krigsdramaet.

Blomster: Inger Sofie aune Johannessen fikk blomster av kinosjef Ingeborg Flornes i forkant av premieren. 

Dypdykk: Inger Sofie Aune Johannessen har lest mye om onkelen i dagene før kinopremieren. Her snakker hun med kinosjef Ingeborg Flornesom det hun har funnet ut. 

Ydmyk: Skuespiller Rolf Kristian Larsen spiller rollen som Brynjar Hammer. Han har hatt kontakt med Inger Sofie via SMS før filmen hadde premiere, og han fortalte at han tok fatt på rollen med ydmykhet. 

arkiv

NAMSOS: Krigshelten Brynjar Hammer fra Høylandet hadde en viktig rolle i handlinga som utspilte seg i Midtskogen de dramatiske dagene i 1940. Han er en av flere soldater som hedres i storfilmen «Kongens nei», og før premieren fortalte Inger Sofie Aune Johannessen at hun både gruet og gledet seg til å se filmen.  • Les også:

    Krigshelten Brynjar Hammer fra Høylandet løftes fram i storfilmen «Kongens nei»

    Ofret livet for konge og fedreland

    Den utrolige historien om hållingen Brynjar Hammer tas endelig fram fra glemselen.
Blanda følelser

– Det har begynt å gå opp for meg hvor stort dette egentlig er. Jeg har brukt de siste dagene på å fordype meg enda mer i historien til både onkel og til filmen. På sett og vis gruer jeg meg til å se filmen, for jeg tror det kommer til å bli veldig sterkt.

Det var en ren tilfeldighet som gjorde at hun fikk nyss i at onkelens rolle under trefningene på Midtskogen skulle tas med i filmen.

– Av og til er det slik at filmselskapene sender med ei liste med navn på dem som er filmatisert eller har bidratt til en karakter i filmene. Denne gangen så jeg gjennom og så at Brynjar Hammer var ett av de navnene. Da måtte jeg sjekke litt mer og tenkte at dette var noe folk burde vite om, forteller kinosjef Ingeborg Flornes.


Stor sorg

Inger Sofie har vokst opp med historier om onkelen som hun selv aldri fikk møtt. Men hun føler på mange måter at hun kjenner han godt.

– Det var stor sorg i familien da onkel gikk bort. Spesielt for bestemor. Det som slår meg er at det er synd filmen ikke kom ut i 2014 da den egentlig skulle. Mamma gikk bort i fjor, og jeg tror hun ville likt å se den, sier Inger Sofie.

Før filmen ønsket kinosjefgen å gjøre litt stas på Inger Sofie, og overrakte både blomster og en liten gave.– Jeg tenkte jo egentlig at jeg skulle kjøpe noe til deg, men jeg glemte det rett og slett av, sa Inger Sofie.

Gjennom den to timer og ti minutter lange filmen kommer vi tett innpå kongefamilien de skjebnesvangre dagene da Tyskland invaderte Norge. Selv om filmen er fiksjon og tar seg flere kunstneriske friheter, er det en sterk og tøff historie som på mange måter får oss til å forstå hvordan det måtte ha vært for både de unge soldatene som måtte ut i kamp, og for kongefamilien da de måtte flykte fra landet.


Anbefaler filmen

– Dette var virkelig sterkt. Det falt noen tårer ja, sier Inger Sofie etter at filmen er ferdig.

– Selv om skuespiller Rolf Kristian Larsen sa på forhånd at han ikke kom til å portrettere onkel i filmen, føler jeg at han fikk fram måten onkel var på, slik jeg har hørt at han var. Han var en mann som passet på andre, og jeg tror han var en flink leder, sier hun.

– Ellers var det en veldig god film som får oss til å forstå hvor mye kongen har betydd for Norge. dette er en film jeg vil anbefale den oppvoksende generasjonen å se, legger Inger Sofie til.