Verdig feiring av 100 år

Lørdag ble en festdag på Val videregående skole.

Markering: Elevene selv var av mange som skrøt av Val videregående skole under 100-årsmarkeringa på lørdag. De hadde laget en sang for anledninga, som fikk stor jubel. 

Gave: Terje Sørvik kom med 20.000 kroner fra NTFK. 

Historien: Johannes Sandstad fortalte om utviklinga. 

arkiv

VAL: Tidligere ansatte var spesielt inviterte da Val Vgs markerte 100-årsjubileum denne helga. Flere talere snakket varmt om skolen, og fortalte litt om historien gjennom 100 år. En av dem var tidligere rektor Johannes Sandstad.

– Omstillinga er særdeles stor. Det har skjedd utrolig mye på 100 år, sa han, og fortalte videre om utviklinga og oppstarten. Han påpeker at det ikke var en selvfølge at det skulle komme en skole hit.

– Da skolen kom i gang var det åtte elever som meldte seg. Det var skuffende, sier han, og forteller at Fylkeskommunen tok over som eier året etter.

Tidligere elever, nåværende elever, ordfører i Nærøy og fylkesråd Terje Sørvik var blant de andre talerne. Sistnevnte hadde med seg en svært hyggelig overraskelse på 20.000 kroner.

– Vi har sett ei enorm utvikling på Val, sier Sørvik, og peker spesielt på at skolen har blitt internasjonale i forskningssammenheng.

– Val har en evne til å koble ulike aktører sammen, og det står det respekt av. Skolen framstår som et meget godt tilbud for unge både her og langt utenfor distriktet.

Siden 70-tallet har Norsk Luthersk Misjonssamband eid skolen, og styreformann Øystein Bliksø talte om at styret er opptatt av å se framover.

– Vi har en arv å ta vare på, og den er vi bevisst. Styret ser framover, og vil legge grunnlaget for vanskeligere tider.

Nåværende elever fortalte om hvordan det er å gå på Val i dag, og de skrøt av skolen. De hadde også laget en sang for anledninga, som ble godt mottatt av de mange i salen.

Ordfører Steinar Aspli gratulerte med dagen, og sa at skolen er et forbilde for mange.

– Val har en solid status som privat utdanningsinstitusjon i Nord-Trøndelag, sa han.

I alt var det ei verdig og høytidelig feiring av 100-åringen.