Robert Erikssons med påstander om Stein Borkmo i boka si

«Spanderte drinker for å få stemmer»

– Jeg liker dårlig at jeg blir framstilt som en person som forsøkte å kjøpe meg stemmer på nominasjonsmøtet ved å spandere øl og drinker på alle som ville ha. Det er ren bløff fra Erikssons side.

HENGT UT: Stein Borkmo føler seg uthengt i Robert Erikssons bok. I boka omtales nominasjonsmøtet før stortingsvalget i 1997 hvor Eriksson skriver at han oppfattet at Borkmo spanderte øl og drinker for å sikre seg nok stemmer til å kapre førsteplassen på lista.  

arkiv

NAMSOS: Namsos-kjøpmann Stein Borkmo reagerer på at han blir hengt ut i Robert Erikssons mye omtalte bok.

– Beskrivelsen av at jeg var opptatt av å kjøpe meg stemmer på nominasjonsmøtet før stortingsvalget i 1997, er fjernt fra virkeligheten. De eneste jeg spanderte et glass på, var de andre i Namsos-delegasjonen. Det var det vel ikke noe å si på, sier Stein Borkmo som opplevde at også Per Sandberg i boka som han kom med i fjor, kom med omtrent den samme beskrivelsen som Robert Eriksson.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de er så opptatt av dette, nesten 20 år etter møtet på Stjørdal, sier Borkmo.

Mye diskusjon

– Hva er din versjon av forhandlingene i forbindelse med nominasjonsmøtet?

– Det ble diskutert mye fram og tilbake, og det var klart at kampen om plassen øverst på stortingslista kom til å stå mellom Per Sandberg, Robert Eriksson og meg. Jeg hadde alt klart for å vinne nominasjonskampen. Jeg hadde sikret meg støtte fra mange hold, forteller Stein Borkmo.

Borkmo forteller at han og et par andre utsendinger fra Namsos Frp diskuterte situasjonen ved frokostbordet før møtet startet.

Tok hverandre i hånda

– Vi visste at Per Sandberg ville gå videre til neste valgrunde. Robert Eriksson og jeg ble da enige om at den av oss som røk ut i første valgrunde, skulle stemme på den andre i neste runde. Vi tok hverandre i hånda på det, forteller Borkmo.


  • Les utdrag fra boka her:

    Hestehandel i kulissene

    Slik beskriver Robert Eriksson det som skjedde på nominasjonsmøtet i Nord-Trøndelag Frp i 1997:


Borkmo mener at han regelrett ble dolket i ryggen av Robert Eriksson på nominasjonsmøtet. I boka får han lese begrunnelsen for at han ikke fikk Robert Erikssons stemme da det gjaldt som mest.

– Jeg ser at han mener at Sandberg hadde et mer «ektefølt engasjement». Hvordan kunne han mene noe slikt? Hadde jeg fått førsteplassen, skulle jeg gitt alt for partiet og politikken. Jeg ville ha kuttet ut det jeg holdt på med og livet ville tatt ei annen vending. Det var derfor jeg sa nei til andreplassen. Det hadde ikke nyttet å kombinere politisk arbeid med mitt engasjement i nærings- livet, sier Stein Borkmo.

Ble dolket i ryggen

Etter nominasjonsmøtet hvor Borkmo tapte nominasjonskampen mot Per Sandberg med en stemme, har han ikke diskutert politikk med Robert Eriksson.

– Vi har møttes noen ganger, men jeg har unnlatt å ta opp det som skjedde på møtet. Men når det blir omtalt i ei bok, så synes jeg det er greit at min versjon også kommer fram, I boka framstilles det som om det var jeg som drev hestehandel. Robert Eriksson var med på den samme handelen, men han fullførte ikke avtalen. Han valgte heller å dolke meg i ryggen, sier Stein Borkmo.

Støtter Borkmo

Ståle Busch var en av namsosingene som var med på nominasjonsmøtet på Rica Hell. Han bekrefter Borkmos versjon av det som skjedde før selve møtet.

– Stein Borkmo var et ubeskrevet blad for Frp og mange var overrasket over hans kandidatur. Stein brukte tida godt til å presentere seg. Det førte til støtte fra mange, men det skjedde uten påspandering av alkohol, sier Busch som synes det er synd at både Per Sandberg og Robert Eriksson har valgt å krydre innholdet i sine bøker med usannheter.

– Stein Borkmo har fått ufortjent negativ omtale i begges bøker. Det burde de ha holdt seg for god til, sier Frp-veteranen fra Namsos.

Husker ulikt

Robert Eriksson sier til NA at kapitelet om «Hestehandel i kulissene» ikke handler om å «ta» Stein Borkmo.

– Det som framkommer i boka, er slik jeg oppfatter nominasjonen til stortingsvalget i 1997. Før møtet hadde jeg aldri møtt Stein, men han hadde ringt meg på forhånd for å forsøke å få til en avtale, sier Eriksson som viser til at Stein Borkmo var et ubeskrevet blad i partisammenheng på den tida.

– Om Stein husker det som skjedde annerledes enn jeg gjør, så er det bare å konstatere at vi husker dette ulikt. Jeg har ikke noe uoppgjort med Stein Borkmo. Dette handler ikke om «å skulle ta ham». Jeg beskriver et faktisk forhold hvordan nominasjoner kunne foregå på den tida. Jeg tror bestemt at dette også har funnet sted i andre partier, sier Robert Eriksson.

Relaterte saker: