– Ja, jeg har en agenda

Leder Anders Bjøru i Namsos AP spør i et leserinnlegg hva som er min agenda når jeg så sterk anbefaler at Terje Sørvik nomineres på 2. plass på Nord-Trøndelag Arbeiderpartis stortingsvalgliste til valget neste høst.

Bjarne Håkon Hanssen  Foto: BJØRN TORE NESS

Faksimile NA 27. september 2016 

arkiv

Innspill

Bjarne Håkon Hanssen

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd (Ap)


Jeg mener det kom godt fram i intervjuet jeg ga til Namdals Avisa lørdag 23. september, men jeg kan gjerne utdype.

I mitt politiske virke har jeg alltid vært opptatt av å trekke med folk fra Namsos, Namdalen og Nord-Trøndelag. Derfor ble Sikke Næsheim, den gang bosatt i Namsos, min politiske rådgiver da jeg ble landbruksminister. Derfor ble Arnhild Holstad min rådgiver da jeg ble Arbeids- og inkluderingsminister. Derfor ble Ketil Lindseth, fra Steinkjer, min rådgiver i både Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Han ble senere også statssekretær for meg. Derfor snakket jeg veldig varmt om Randi Ness da Sigbjørn Johnsen, som nyutnevnt finansminister, ringte meg. Han skulle ha en politisk rådgiver og ville vite hva jeg tenkte om Ness.

Politikken er viktigst, men folk er også viktig. Vi må alltid jobbe hardt og smart for å få folk fra Namdalen og Nord-Trøndelag på plass i flest mulig sentrale posisjoner.

Jeg mener at det var viktig for Namdalen da både jeg, Inge Ryan og Lars Peder Brekk satt sammen på Stortinget og i regjeringsapparatet. Det ga Namdalen større gjennomslag.

Derfor er jeg nå bekymret. Namdalen har de siste fire årene stått uten stortingsrepresentant. I Namdalen bor omlag 1/3-del av innbyggerne i fylket vårt. Namdalen har store utfordringer.

Likevel kommer ingen av stortingsrepresentantene herifra. Og snart skal vi bli Trøndelag, heldigvis. Det blir bra, men det blir også maktkamp i det nye store Trøndelag. Jeg mener vi må sørge for at vi har en stortingsrepresentant fra Namdalen, med fartstid i Stortinget, på plass den dagen Trøndelag Arbeiderparti skal sette opp sin første liste.

Sp kommer til å nominere Marit Arnstad på sikker plass. I Høyre utfordres Elin Agdestein, men utfordreren kommer fra Stjørdal. Og dersom Venstre igjen får utjevningsmandatet vil Andre Skjelstad fortsatt være fra Verran. Bare Nord-Trøndelag Arbeiderparti kan komme til å sette en namdaling på sikker plass. Og sikker plass er de to første plassene. Det er mulig å se for seg at Arbeiderpartiet kan få inn tre, men det er i beste fall høyst usikkert.

Selvsagt kan Ingvild Kjerkol bli statsråd hvis det blir regjeringsskifte, og dermed åpne for at den som står på tredjeplass kan møte fast. Men mye må klaffe om det skal gå. Jeg vil ikke ta sjansen på at dette skal gå bra.

Jeg mener derfor at vi må nominere en namdaling på sikker plass. Det betyr at vi må sette namdalingen på en av de to første plassene. Det er urimelig om ikke Ingvild Kjerkol skal renomineres. Hun er inne i sin første periode, sitter i partiets sentralstyre og er en klar statsrådskandidat. Det betyr at namdalingen må være en mann, og stå på andreplass. Da oppfyller vi intensjonene i partiets vedtekter (annenhver mann og kvinne) og vi får en namdaling inn på Stortinget.

Jeg er altså ikke imot Arild Grande. Men jeg er så opptatt av å få en namdaling på sikker plass at jeg mener det er rett at Arild Grande da må vike. Arild Grande har tre perioder bak seg i nasjonalforsamlingen, og ingen har klippekort på stortingsplass. Det er ikke et uttrykk for at Arild Grande har gjort en dårlig jobb, men det er et uttrykk for at andre interesser betyr mer enn å gi Grande en fjerde periode.

Jeg har respekt for at lederen i Namsos AP mener at det er viktigere å renominere Arild Grande enn å sikre Namdalen en plass på Stortinget. Men jeg er dypt uenig.

Det kunne vært et argument mot en namdaling på tinget at vi ikke har noen god namdalsk kandidat. Men det er ikke tilfelle. Terje Sørvik framstår i mine øyne som svært kvalifisert i så måte. Han har gjort en utmerket jobb i sin tid som fylkesråd, han kjenner Namdalen og resten av fylket ut og inn. Og han kan få en nasjonal posisjon i Stortinget som en stemme «fra kysten». De er det ikke mange av. Slik jeg kjenner både Stortinget og Sørvik vil han i løpet av kort tid etablere seg som en betydelig nasjonal politiker.

Så er jeg enig med deg i at Jorid Normelan er et stort politisk talent. Men faktum er at ingen av de store kommunepartiene fra Steinkjer og sørover har Jorid Normelan med på en sentral plass i sine listeforslaget så langt. Og i beste fall er det uansett snakk om en tredjeplass.

Terje Sørvik er imidlertid foreslått på andreplass fra både Steinkjer og Stjørdal. Det betyr at dersom Namdalen støtter Steinkjer og Stjørdal så vil han fra høsten 2017 representere Namdalen og Nord-Trøndelag på Stortinget.

Jeg kommer til å gjøre alt i min makt for å ta vare på Jorid Normelan. Og jeg mener hun er en meget god kandidat til en stilling som politisk rådgiver dersom det blir regjeringsskifte i 2017. At lederen i Namsos AP ikke syns dette er godt nok er greit. Jeg kommer til å jobbe for det likevel.

Dette er altså min agenda. Verken mer eller mindre. Det er helt greit at folk er uenig med meg, men jeg har ingen skjulte motiv. Jeg vil ha en namdaling på Stortinget i 2017.