En gretten Frp-gubbe

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix  Foto: Pedersen, Terje

arkiv

Frp-nestor Carl I. Hagen har blitt en sur, gretten gubbe. I den ferske boka til Gunnar Ringheim innrømmer Hagen at han var inne på tanken å forlate Frp. Så forbannet var Hagen at han holdt seg unna landsmøtet i 2012. Frp-veteranen mener det var uklokt av partileder Siv Jensen ikke å bruke ham mer aktivt i valgkampene.

Men det som fikk dråpen til å renne over var at partiet ikke ville ha ham som medlem av Nobelkomiteen. Det er godt kjent og ikke lenger noen nyhet. Men det er interessant å registrere at Hagen oppfattet dette som et ledd i en «utfrysing» fra Siv Jensens side. Hagen føler ikke lenger samme glede som før å delta på partiets landsmøter. Nå drar han dit bare fordi han «må».

I boka innrømmer Hagen at han og kona Eli bare lot som at alt var bra da partiet feiret 40 år i Saga kino i 2013. Helt bevisst takket han bare Eli, og ikke etterfølgeren Siv Jensen, i talen denne dagen. Det hører med til historien at Carl og Siv sto forsonende fram i et intervju noen dager før jubileet skulle markeres.

«Men nå er tydeligvis
Hagen gått ut på dato.»

– Det er et ordtak som sier at tiden leger alle sår, sa Hagen i intervjuet med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). De hadde skværet opp og lagt en enkeltstående og «hektisk uoverensstemmelse» bak seg. Men de hadde slett ikke skværet opp. Han bare lot som, skal vi tro det Carl I. Hagen sier i boka til Ringheim.

Carl mener han ble gjemt unna fordi Siv var «sjalu og engstelig» for at han skulle ta fra henne glansen. Hagen hevder at de borgerlige hadde vunnet valget i 2009 med ham på laget. Slik tenker en partiveteran som ikke innser at hans tid er over. Carl I. Hagen har med sin eminente fingerspissfølelse suksessfullt bygd opp Frp, og han handlet klokt da han overlot lederskapet til Siv Jensen for vel ti år siden.

Men nå er tydeligvis Hagen gått ut på dato. Han må ha mistet følelsen i fingertuppene. For Frp-medlemmer og sympatisører må det være tragisk å være vitne til hvordan Hagen ødelegger for seg selv og partiet. Kommunevalgkampen i 2011 var et klart eksempel på nettopp det. Her dummet han seg ut med uttalelser om innvandring og om etterforskninga av massakren 22. juli 2011. Det elendige valgresultatet for Frp var en klar melding om at Hagen hadde bommet med sine uttalelser.

Men det gjelder å gi seg mens man er på topp. En syvende far i huset har lite å bidra med.