Store deler av brannstyrken på elgjakt da enebolig brant

Flyktninger hjalp til

Med tre brannslokkingsapparat stormet flyktningene til den brennende eneboligen. Store deler av den lokale brannstyrken var på elgjakt.

STORE SKADER: Eneboligen i Nordli har fått store skader etter at det begynte å brenne i vinterhagen tirsdag. FOTO: BENGT STEINAR NORDBAKK 

GODE HJELPERE: Flyktningene befant seg på tur i nærområdet da de oppdaget røyk fra eneboligen. De hjalp brannvesenet i Lierne i slokkingsarbeidet. 

arkiv

NORDLI: – Vi hadde introduksjonskurs med flyktningene, og var på tur i geologiparken da vi så at det begynte å ryke fra eneboligen. Vi sprang ned til huset med tre brannslokkingsapparat. Da sto flammene utav huset. Brannen virket eksplosjonsartet, og det var ikke noen vits for oss å prøve seg på slokking før brannvesenet kom til stedet, sier Arnfinn Monsen, flyktningekonsulent i Lierne.

Da det begynte å brenne i eneboligen tirsdag formiddag, befant store deler av det lokale brannkorpset seg på elgjakt.

Derfor var bistanden fra flyktningene gull verdt for det gjenværende brannmann- skapet som rykket ut til Sandvika i Nordli.

– De trådte til og hjalp brannvesenet. De syntes det var bra å bistå. De er ivrige til å hjelpe til, arbeide og yte en innsats. De viser veldig fine holdninger, helt fantastisk, mener flyktningkonsulenten.


Tre personer oppholdt seg i eneboligen i Sandvika da det begynte å brenne i vinterhagen. Etter det NA har fått opplyst var det et kjøleskap, som sto på balkongen, som eksploderte og startet brannen.


Roser innsatsen

Lierne kommune setter stor pris på flyktningenes innsats da det gjaldt som mest.

– Hva betydde det at flyktningene bidro?

– De skal ha ære for det. Jeg så selv at de hjalp til med å legge ut slanger, sier stabsleder Merete Gjertsås i Lierne kommune.

På grunn av elgjakt var det lite brannmannskap til- gjengelig.

– Det var tre av dem som kom etter ei stund. Etter hvert kom det også mannskap fra Sørli, sier daglig leder Roy Inge Bergli ved bensinstasjonen som måtte evakueres og ble avstengt som følge av brannen.

– Vi ser sårbarheten, spesielt denne uka i året, når slike ting skjer, sier han.

– Det er elgjakt med de utfordringene det bærer med seg i forhold til brannstyrken, sier Merete Gjertsås.

– Sårbart når det begynner å brenne?

– Ja, det er litt vanskelig i elgjakta. Ingen tvil om det. Det er ei spesiell uke, sier hun.

– Men det viktigste er at det har gått bra med dem som har vært i huset. Det er vi lettet og kjempeglade for, legger hun til.

Gjertsås oppholdt seg på kommunehuset like ved da alarmen gikk.


– Ikke behov for bistand

Operatør Tommy Tørring ved 110-sentralen i Namsos bekrefter at det var «litt lite» tilgjengelig brannmannskap.

– De ble forespurt om det var behov for bistand fra flere. Men lokal leder på stedet anså ikke det som nødvendig. Og de som var på plassen klarte å få kontroll på brannen. De har gjort en kjempeinnsats, sier Tørring.

Brannmannskapet fikk slokket brannen i løpet av for- middagen – og gjennomførte deretter etterkontroll, såkalt RVR – restverdiredning.