Maria Wågan skal legge inn «ny trening» for å bli bedre

Maria går for en mykere veg til toppen

Maria Wågan har nådd alle mål hun har satt seg. Nå vil hun videre. Det skal skje med «ny trening» for hennes del.

I GODT SELSKAP: Maria Sagnes Wågan på startstreken under Diamond League-stevnet på Bislett i sommer. Der løp hun 1.500 meter, i årene som kommer vil det handler mer om lengre distanser. FOTO: TOR IVAR VIKEN 

arkiv

TRONDHEIM: For det er verken flere treningstimer eller intervaller som blir medisinen når hun skal ta det siste steget mot norsktoppen.

– Jeg må få en bedre løpsteknikk. Det er der jeg har mest å hente. Jeg faller for lett sammen i hofta når jeg blir sliten.

Hun har en klar formening om hvorfor det er slik.

– Jeg er for stiv. Jeg har så veldig mye å hente på bedre bevegelighet. Jeg er ikke verdens flinkeste til å tøye ut og bli mykere, for å si det sånn, sier hun og ler.

– Det blir litt ny trening for meg dette. Det er ofte lett å si, men vanskeligere å gjøre. Men jeg er nødt til å legge ned arbeid her hvis jeg skal utvikle meg som løper.

– Og det skal du?

– Det er i alle fall målet, sier den løpssterke namsosjenta.

"Jeg er nødt til å legge ned et arbeid her hvis jeg skal utvikle meg som løper"
Maria Wågan
Namdalens fremste løperOppsiktsvekkende


Hun har hatt ei oppsiktsvekkende utvikling siden hun begynte å satse for fullt på løp for få år siden. I sommer nådde hun et høydepunkt da hun fikk løpe ei av forøvelsene til Diamond league-stevnet på Bislett. Der løp hun en god 1.500 meter. Senere i sommer løp hun samme distanse på 4,28 i et stevne på Stjørdal. Ifølge Maria selv er det hennes beste løp.

– Det var nok bedre enn 10.000-meteren i NM, sier hun, som i det sistnevnte løpet kom i mål på 35.12,43. Begge tidene er ny klubbrekord i Namdal LK.

Dermed har hun fire av 10 klubbrekorder. Det burde imidlertid vært fem, da en arrangørtabbe gjorde at hennes 1.18, under Trondheim maraton ikke kunne godkjennes, da det viste seg at løypa var 80 meter for kort. Dermed står fortsatt Heidi Hestmarks 1.20,26 fra Bergen i sommer som klubbrekorden på denne distansen.


Lengre distanser


Går det som Wågan ønsker skal hun imidlertid senke sine personlige rekorder på både 5.000 og 10.000 meter neste sesong.

For nå endrer hun fokus på hvilke distanser som gjelder.

– Jeg har brukt mellomdistansene (800/1.500 meter) for å bli raskere. Målet har hele tida vært å løpe bra på lengre distanser.

Og «lengre distanser» de nærmeste årene er 5.000 og 10.000 meter.

– Ja, i første omgang er det det. Jeg har ikke løpt noen god 5.000 meter, og jeg bør ha mye å hente der. Jeg ønsker selvsagt også å løpe fortere på 10.000 meter.


Mengdetrening og tøffe intervaller


Selv om hun har løpt godt i to-tre sesonger, er det først i år hun virkelig har tatt steg opp i sjiktet rett bak de aller beste løperne i Norge.

Hun forklarer utviklinga med god trening.

– Jeg har trent veldig godt. Kjørte mye mengde i vinter og tøffere intervaller. Det har virket for meg, og jeg vil fortsette med det samme opplegget, sier hun før hun må avslutte intervjuet.

– Jeg skal ha forelesning om koordinasjon og bevegelighet, skjønner du.

– Det er kanskje ikke så dumt?

– Nei, greit å lære litt om det man må bli bedre på også, sier Maria Wågan.

PS: Fortsatt gjenstår et viktig mål for Maria Wågan i høst. Lørdag 9. oktober deltar nemlig namsosingen i NM terrengløp, som arrangeres i Rindal. For øvrig også med flere namdalinger til start.