Til naboen for å lære

– Ser her! Det er masse frø her. Lurer på om det er en blomst inne i frøet?

SAMLER FRØ: Vilde Hedman Wågan og Ahlam Jamal Yasin plukker med seg frø for å så i hagen sin heime. 

OM FRØ OG SÅNT: Øyvind Moen viser engasjerte førsteklassinger fra Namsos barneskole frøets gang. Iver Sylstad Mjøsund, Ahlam Jamal Yasin, Benjamin Brattgjerd Hansen, Sebastian Aakervik Westum, Aurora Rossing Selnes, Erik Fossland Brattås og Lotte Haugum Grongstad følger ivrig med. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: En av Namsos barneskoles nærmeste naboer, Øyvind Moen, fikk det travelt da ivrige og engasjerte førsteklassinger fra skolen besøkte den åpenhjertige hobbygartneren i hagen på Bjørum.

– Bakgrunnen for at jeg har disse besøkene er at ungene skal få lære om blomster og frø ved å se det selv, men også fordi jeg ønsker å ha et godt forhold til ungene rundt meg, forteller Øyvind Moen idet et titall førsteklassinger kommer gående oppover vegen.

Egen hage til barna

– Hei hei, roper ungene.

Klare til å lære om frø, blomster og litt om edderkopper. Langs vegen og hagen til Moen vokser det peppermynte og oregano.

– Jeg har laget en egen liten hage til barna. Der finner vi både peppermynte og oregano, og de kan forsyne seg der når de vil, sier hobbygartneren.

– Det er jo litt artig når ungene kommer hit for å lære om frø og blomster. Da prøver jeg å gjøre det enkelt. Jeg forklarer at frøene er forskjellige – noen blir store, og noen blir små, legger han til.

– Her var det et frø, sier Iver Sylstad Mjøsund.

– Og her var det to, kommer det fra Erik Fossland Brattås.

– Oi, her var de enda flere, roper Lotte Haugum Grongstad.

– Vet dere hva et frø er?

– Et frø er noe vi planter i jorda, sier Lotte før hun blir avbrutt.

– Woow, her var det en edderkopp, sier Iver.

Alle reiser seg for å se edderkoppen. Muligens mer populær enn frøene.

Et annerledes klasserom

Moen har tatt imot førsteklassinger i flere år, og håper det bidrar til at de yngste lærer om frø og blomster på en anner- ledes måte.

– Jeg synes det er artig at ungene har et forhold til biologien. Noe av det jeg prøver å lære bort er at alle levende vesen har en start, og at det fortsetter inn i den levende runddansen, sier Moen og snur seg mot ungene som er godt i gang med å plukke frø fra hagen.

– Dere vet at hvis det vokser en blomst opp i år, blir det liggende igjen frø etter den. Så kan vi så det frøet på nytt, og ny blomst kommer opp neste år, sier han.

Førsteklassingene følger spent med, selv om edderkoppen under den ene blomsten blir fulgt tett undervegs.

– Finner dere noen frø dere kan ta med heim?

– Vi finner jo mange frø da, men vi er ikke redd for edderkopper, understreker jentene.

– Jeg lurer på om det er blomster i frøene? smiler Lotte.

– Det blir blomster etter hvert. Først må frøene sås, så blir det blomster, forklarer Moen.

– Ved disse besøkene prøver jeg å vise ungene hvordan dette fungerer, og de får plukke med seg frø heim, legger han til.

Frø fra blomkarse sto på timeplanen da NA ble med førsteklassen på besøk. Og det spørs om det kommer nye blomkarser utafor skolen neste vår.

– Nå kan dere ta vare på frøet i vinter, og så kan det hende dere får en blomst av frøet, sier Moen.