The boy is back in town

Ringen er sluttet: Kaare Skevik jr. er tilbake i Namsos, 41 år siden han forlot byen. Det var her han oppdaget Beatles og bestemte seg for å bli trommis. Det gamle Prudence-medlemmet er snart aktuell med bok om musikkhistorien til Namsos, og har også funnet fram trommestikkene igjen.  FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Musiker, manager, journalist, forfatter, enkemann og fembarnsfar. Kaare Skevik jr. har en historie om de fleste store og små øyeblikk i livet. Flere gode og morsomme, andre mørke og triste – slik livet engang er.

For allmennheten er han mest kjent som trommeslageren i Prudence. I likhet med mange andre i hans generasjon ble musikkinteressen vekket av et firemannsorkester fra Liverpool.

– Jeg glemmer det aldri. Jeg var på besøk hos en eldre kompis som satte på ei plate med et band som het The Beatles. Jeg var frelst og bestemte meg der og da for å bli trommis. Det første jeg gjorde da jeg kom heim igjen var å finne fram kasserollene og tresleivene til mor.

Kaares traktering av kasseroller ble etter hvert plukket opp av musikkmiljøet i Namsos, og da Sturla Hustad ville ha ham til å spille trommer i The Buccaneers, var han ikke tung å be.

– Det var artig å spille ordentlige trommer. Det gikk mest i gammeldans og svensktopper – som egentlig ikke var helt min greie, sier Skevik jr.

Fakta:

Omfattende bokprosjekt


Sammen med Hans Jacob Busch (også kalt Busken) startet han bandet Whoopee Choop, som skulle vise seg å bli forløperen til Prudence. Resten er norsk musikkhistorie, som burde være kjent for beboere i en by som smykker seg med tilnavnet Rock City. Kaare Skevik jr. er stolt av å være en del av den.

– Musikkhistorien til denne byen er unik. Namsos er rockens RBK, byen har fostret en rekke band og artister. Namsosartister har opp gjennom åra solgt et sted mellom fem og ti millioner plater – i forhold til innbyggertallet må det være verdensrekord, sier Skevik jr.

Prudence  Foto: ---

 

"Namsos er rockens RBK"
Kaare Skevik jr.


Musikkhistorien til Namsos har engasjert ham så mye at han har skrevet bok om den. Siden 2009 har han dykket ned i ulike arkiver og trålet historier og bilder av namsosartister fra etterkrigstida og fram til i dag – med en solid finale i Åge-konserten fra Royal Albert Hall.

– Prosjektet ble så svært at jeg måtte dele det opp i to bind. Bind 1 tar for seg perioden 1946–1996 og kommer i salg i november. Andre bind (1997–2016) utgis neste høst, opplyser forfatteren.

 

– Fantastisk vennskap


11. desember 2015 satt han «ringside» med resten av Prudence da deres avslutningskonsert fra Samfundet 40 år tidligere ble gjenskapt av lokale, nasjonale og internasjonale artister i Namsos.

Kaare booket selv turneen i 1975, som ble en gedigen suksess.

– Det året spilte vi noe sånt som 120 konserter. For første gang i karrieren tjente vi penger. Det var stinn brakke overalt hvor vi spilte. Det ble en skikkelig avskjed, sier han.

I november skal Prudence på ny stå på scenen – for å hylle The Band i konserten «The Last Waltz» under Woodland-festivalen. Kaare gleder seg.

– Prudence var et veldig rart band. Vi kunne være sammen konstant hundre dager på turne, parkere bussen når vi kom tilbake i Namsos, og så møtes igjen to timer senere. Et fantastisk vennskap og samhold. Det er alltid like gøy å møte gutta igjen – det er som 40 år er borte vekk, sier han.

Prudence  Foto: nn

 

"Prudence var et veldig rart band"
Kaare Skevik jr.


Etter at Prudence hadde takket for seg, flyttet Kaare til Oslo. Han fortsatte å spille trommer og var blant annet med på solodebutene til Åge Aleksandersen og Terje Tysland, henholdsvis «7800 Namsos» og «Stakkars klovn». I tillegg til å studere jus jobbet han med booking og som manager for andre artister. Det var også i Oslo han møtte Randi, som han senere skulle gifte seg med.


La trommestikkene på hylla


Guttedrømmen om å spille trommer fikk seg en knekk da det begynte å gjøre vondt i leddene. Det skulle vise seg å være Bekhterevs sykdom, en form for revmatisme.

– Noen dager gikk det helt fint å spille, andre dager klarte jeg ikke å holde trommestikkene. Å turnere over flere dager virket uaktuelt. Jeg kunne ikke utsette mine bandkompiser for min nye situasjon, så jeg fant ut at jeg måtte legge trommestikkene på hylla.

Kaare brukte muligheten til å følge en annen drøm. Som redaktør-sønn hadde han alltid likt å skrive. Han sluttet på jusstudiene, begynte i stedet på journalistutdanninga i Oslo og fikk etter det jobb i Dagbladet og senere Aftenposten.

– Plutselig hadde jeg ny karriere og hadde klart å etablere meg på en ny arena. Jeg følte meg privilegert som kunne lykkes i to ulike karrierer. Det gjorde at savnet til musikken ble mindre, sier han.

Kaare begynte å skrive musikk for andre artister, som Hanne Krogh og Olav Stedje. Han medvirket også som låtskriver på «Mrs. Thompson», som gruppa Just 4 Fun framførte som Norges bidrag under Eurovision Song Contest i 1991.

INTERESSANT DOKUMENTASJON: Bildet viser Kaare Skevik jr. som intervjuer Terje Tysland om hans musikkarriere. En del av Rock City sitt arbeid i registreringen av Namsos sitt musikkliv. FOTO: MARTIN HÅGENSEN *** Local Caption *** DAGLIGE OPPDATERINGER: Kaare Skevik jr. fra Namsos har levert kanariske nyheter via nettavisa canariposten.no i ti år. FOTO: MARTIN HÅGENSEN *** Local Caption *** DAGLIGE OPPDATERINGER: Kaare Skevik jr. fra Namsos har levert kanariske nyheter via nettavisa canariposten.no i ti r. FOTO: MARTIN HGENSEN  Foto: Martin Hågensen

 

«Oppdaget» Sputnik


Som journalist jobbet han mest med reportasjer og feature-stoff, og var blant de første fra riksmediene som omtalte fenomenet Sputnik (Knut T. Storbukås).

– Jeg fikk beskjed om å sjekke ut en type som visstnok solgte kassetter i bøtter og spann. Jeg skjønte at her kunne det ligge en god historie bak, og dro opp til Drangedal for å lage en sak på denne Sputnik. Jeg fikk ei helside i Aftenposten, som jo var ganske svært. VG fanget opp saken og laget to helsider lørdagen etter. Men jeg var altså først – det er jo litt gøy å tenke på i dag, gliser han.

"Jeg satt i sakkosekken og drakk brennevin og spiste tabletter for å få sove – så store smerter hadde jeg"
Kaare Skevik jr.


Hans far, Kaare Skevik, var redaktør i Nordtrønderen og Namdalen da junior var ung. Her fikk han prøve sine skriveferdigheter i spaltene.

– Ettersom jeg fikk betalt for hvert tegn, prøvde jeg å skrive så langt som mulig, minnes Kaare.

Det var også faren som var indirekte årsak til at han selv valgte å sløyfe på juniortittelen til navnet sitt.

– Det hendte at det kom brev til meg i posten, fra damer jeg hadde møtt på turne med Prudence. Far åpnet dem – de var jo adressert i hans navn. Da bestemte jeg meg for å få nytt navn, sier han.

Prudence foran gjenforening 11. november. Fra venstre: Åge Aleksandersen, Kjell Ove Riseth, Kine Wallum, Stian Wallum, Kaare Skevik jr., Johan Tangen og Terje Tysland. FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness

 

 

Sykdom og dødsfall


I løpet av 12 år i Akersgata hadde smertene fra sykdommen blitt gradvis verre. I perioder var det ulidelig.

– Jeg satt i sakkosekken og drakk brennevin og spiste tabletter for å få sove – så store smerter hadde jeg, forteller han.

Kaare var 39 år da han fikk den dystre spådommen fra legen.

– Beskjeden jeg fikk var at jeg sannsynligvis ville sitte i rullestol innen jeg var 45 år.

Løsninga ble å flytte til solrike Gran Canaria, med jevnlig oppfølging av fysioterapeut. Klimaforandringa gjorde underverker for kroppen.

– Behandling og sol hjalp en gammel rockemusiker. Jeg ble raskt bedre.

"Plutselig var jeg alene. Jeg måtte gå i tenke-boksen"
Kaare Skevik jr.


I 1997 startet Kaare og kona Randi Kanariposten, ei lokalavis med nyheter for de mange nordmennene som er bosatt eller ferierer jevnlig på Gran Canaria. Papirutgaven viste seg å være vanskelig å drifte, men da Kanariposten gikk over til å bli ei ren nettavis, ble den rask populær, med rundt 200.000 besøk i måneden de siste åra.

Livet var godt. Så, i påska 2015, snudde alt. Randi hadde falt på isen og skulle ta røntgen for å sjekke om det var brudd. Men CT-undersøkelsen avslørte mer. Kreft med spredning. Det tok fire måneder – så var hun borte.

– Det var et sjokk, både for meg og barna. Vi hadde vært sammen hver dag i 40 år og hadde planene klare for pensjonisttilværelsen. Plutselig var jeg alene. Jeg måtte gå i tenkeboksen, sier Kaare.


Tilbake der det hele startet


Alternativene var i første omgang å dra til Gran Canaria igjen eller bli i Oslo.

– Det føltes ikke riktig å dra alene ned til Gran Canaria. I Oslo kjente jeg nesten ingen lenger. Enten var de døde eller så hadde de flytta fra byen, sier Skevik jr. mens han holder blikket ned i bakken.

Valget falt på det tredje alternativet. I tre måneder har han nå bodd i Namsos.

– Det er ålreit å være tilbake, så langt føles det riktig. Jeg kjenner mange folk her og har fått god hjelp til å jobbe med bokprosjektet mitt, sier han.

63-åringen har som smått begynt å spille i band igjen og er heller ikke like plaget av sykdommen som før.

– Plagene kommer sjeldnere enn før. Det går greit å spille – så lenge jeg slipper å turnere hver kveld i en måned i strekk.

Kaare løfter blikket og smiler.

– Men jeg tviler på at det blir aktuelt med det første.

Prudence Kulturprisen i Namsos Åge Aleksandersen, Kaare Skjevik jr., Johan Tangen og Kjell Ove Riseth. FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness