Stadig flere bønder velger ekstravagant løsning i fjøset

Kyrne trives best med marmor

Det nye fjøset til Arnt Larsen og Kim Tetlie kan utvilsomt beskrives som steinbra.

NYINNFLYTTA: Arnt Larsen pleier kyrne som for få dager siden har flytta inn i det nye fjøset på Homstad gård, hvor alle inneveggene er dekket av marmor. 

VEDLIKEHOLDSFRITT: – Minimalt vedlikehold var en av årsakene til at vi valgte marmor foran betong, sier Arnt Larsen. 

STOR ETTERSPØRSEL: Stadig flere bønder velger å dekke innsida av fjøsene med marmor, sier Kenneth Amdal Hals. 

SLIPES: Her slipes marmorelementene som om kort tid skal utgjøre innsida av nok et fjøs. 

arkiv

OVERHALLA: Det i underkant 1.000 kvadratmeter store fjøset på Homstad gård i Overhalla må kunne sies å være av det mer luksuriøse slaget.

For mens betongoverflater er det vi ser i de fleste fjøs – har Larsen og Tetlie gått for ei langt mer ekstravagant løsning til kyrne sine; hvit norsk marmor.

– Du skulle sett fjøset på kveldstid når jeg skrur på nattlysene. Måten lyset reflekteres på i veggene er helt fantastisk, sier Larsen mens han skyver for inn mot kyrne som er travelt opptatt med å spise.

– At det er vakkert er en ting; men hvorfor marmor og ikke betongoverflater?

– Hvorfor? Det er litt dyrere. Den totale differansen mellom betong- og marmorvegger ligger på rundt 70- til 80.000 kroner. Men det er så godt som vedlikeholdsfritt, og se så lyst og fint det er her inne! Glade kyr gir god produksjon. Jeg merker veldig godt at dyra trives godt her inne – og det gjør jeg også, sier Larsen før han legger hånda opp mot veggen og drar den bortover den slepne marmorveggen som dekker alle veggflatene inne i fjøset.

"85 prosent av alle fjøs vi leverer har nå innevegger av marmor – og ikke betong.

Kenneth Amdal Hals

Overhalla betongbygg


Kortere byggetid


Bonden har nettopp fått inn vel 60 kyr inn i det nybygde fjøset som har plass til 150 dyr, og ble ferdigstilt av Overhalla Fjøs i høst.

– Ordinære innervegger må du behandle med maling, og det er langt fra evigvarende. Derfor er jeg svært fornøyd med å ha funnet ei løsning som både er estetisk og effektiv, sier Larsen mens han heller opp i vann til en av kyrne som nettopp har født en kalv.


«Alle» vil ha marmor


Like bortenfor står Kenneth Amdal Hals fra Overhalla Betongbygg, en av de fire bedriftene som utgjør Overhalla Fjøs.

Han er stolt over å være den første entreprenøren i Norge som kan tilby de spesielle veggene til landbruk.

– 85 prosent av alle fjøs vi leverer har nå innevegger av marmor – og ikke betongoverflater. Dette er det nye, og det er veldig mange som vil ha det. Dette er framtidas fjøs, sier Hals.

– Utenom det estetiske; hvorfor bruke marmor?

– Det kutter blant annet byggetida med opp mot en måned. Det er en måned bøndene kan ha produksjonen gående, og dermed tjene penger. I tillegg skaper hvit marmor – ikke overraskende – et lyst og trivelig fjøs som bøndene selv sier fører til økt produksjon, forteller Hals. Han sier at etterspørselen etter de hvite, skinnende overflatene stadig vokser.

– Flere og flere får øynene opp for marmor i nærings- og landbruksbygg, sier Hals før Larsen bryter inn:

– Alle bøndene som har vært innom her har blitt imponert, og sier dette er noe de kunne ha tenkt seg selv, sier Larsen før han går ut av fjøset og inn til inngangspartiet – selvfølgelig det også dekket i marmor.

Overhalla fjøs


Et samarbeid mellom fire bedrifter i Overhalla, GB-entreprenør AS, Skogmo Tre AS, Overhalla Betongbygg og Overhalla Hus, som leverer komplette byggløsninger for landbruket.