Åpen gård i Brattlia

Leende unger, lyden av fornøyde grynt og lukta av nystekte vafler ønsket velkommen til åpen økogård i Namdalseid.

ØKOUKA: Både folk og svin så ut til å ha det bra på åpen gård i Brattlia under Økouka 2016. 

JUBEL: Johanna og Ingebjørn, begge sju år, var enige om at noe av det morsomste med gårdsbesøk er å hoppe i halmen. 

BADSTURØKT: Her fyrer Embret Ressem Østring opp røykovnen for å starte prosessen med badsturøkt svin på namdalsk vis. 

arkiv

NAMDALSEID: – Har du lyst til å bli med på økologisk natursti, spør fire unge frøkner. Vi er på åpen gård i Namdalseid i forbindelse med Økouka 2016.

I Nord-Trøndelag varer ei økouke hele tre uker, i år fra 21. september til 11. oktober med arrangement over hele fylket.

Uka handler i første rekke om norsk økologisk mat og om å få vist fram mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag. Det holdes også en rekke kurs og foredrag rundt om i fylket knyttet til Økouka.

Åpen gård

Derfor var det mange som denne helga hadde lagt søndagsturen til Brattlia for å leke, hoppe i halmen, være med på å fôre dyra, kjøre olabil, prøve seg på naturstier, eller rett og slett få seg en smakfull matbit og slå av en prat.

– Vi har også hatt litt faglig påfyll og blant annet fått et interessant foredrag fra Erik Stenvik om kulturlandskapets historie, forteller økobonde Lars Østring.

Økologisk drift og mat

For i Brattlia ved Sjøåsen har de drevet økologisk siden 2000, da ble den første økologiske melka levert, og etter hvert har gården vokst både i utstrekning og produksjon av økologisk mat. Gården er også medlem av Inn på tunet Trøndelag og tilbyr gårdshelger for barn og unge. Brattlia har i dag 26 melkekyr, 50 vinterfora sau, 25 skogsgriser og noen høner. I tillegg har de skogeiendommer og leier ut elgjakt.

Alt kjøtt fra sau, lam og gris blir foredlet på gården.

– Nå ligger omkring 100 kilo edelgris til badsturøyking. Det er kjøtt fra våre egne skogsgriser, som er en blandingsrase av norsk landsvin og rasen duroc – kalt noroc, forteller Embret Ressem Østring som driver Brattlia Mat og Kultur, basert på råvarer fra gården og «røkt på namdalsk vis».

Det er en varmrøyk-metode, og beskyttet betegnelse som i korte trekke går ut på å fyre i åtte-ni timer og hvor badstua/røykehuset holder en temperatur på omkring 90 grader, før kjøttet får hvile et døgn, mens temperaturen sakte går ned og røyken forsvinner.

Og resultatet; en særegen mild smak, hvor røyksmaken framhever mer enn å prege smaksopplevelsen.

– Mat er kultur og noe av det viktigste med hele økouka er jo å framheve tradisjonsmat, sier Østring, før han lukker døra til badstua.