Det ble både latter og tårer

Da «Kongens nei» ble vist på Høylandet i helga, møtte 17 av slektningene til krigshelten Brynjar Hammer opp.

Slekta møtte mannsterke: Fra venstre: Nils Jakob Hammer, Inger Sofie Aune Johannessen, Mia Aunet, Agnes Hammer Hansen, Kjersti Gartland, Steinar Gartland, Olav Hansen, Benny Sofie Hildrum, Wenche Aasbø Hammer, Johanne Hammer Sandmo, Per Jakob Hildrum, Erik Landsem, Bodil Landsem, Oddbjørg Hammer, Arnt Hammer, Astrid Flått og Kristin Landsem. 

Mye følelser: Per Jakob Hildrum fikk fram latteren til resten av slekta før de så «Kongens nei» sammen. 

arkiv

HØYLANDET: Søndag kveld gikk den nye norske storfilmen «Kongens nei» på bygdekinoen på Høylandet. Det er ikke ofte noen av bygdas egne folk spiller en avgjørende rolle i en av de aller dramatiske hendelser i norsk historie.

Brynjar Hammer var løytnant i Forsvaret, og var en av dem som hadde en sentral rolle i kampene på Midtskogen 9. april 1940.

I den anledning hadde kommunen, med ordfører Hege Nordheim Viken i spissen, invitert slektninger av krigshelten til filmvisning på Samfunnshuset.


Latter og tårer


En drøy time før selve filmen var de samlet i etasjen under kinosalen, der ordføreren orienterte om Hammers innsats under den andre verdenskrig fram til han ble skutt i september 1944.

Og det ble en time fylt med både latter og tårer, og som framkalte et bilde av en soldat som gjorde en større krigs- innsats enn noen andre på Høylandet.

Rørende var det da onkelbarnet Inger Sofie Aune Johannessen leste opp fra dagboka til Brynjars mor, Petra. Der skrev hun om hendelsene fra krigen, og hvordan hun opplevde det å miste en av sine sønner under tragiske omstendigheter.


LES OSGÅ:

Norgespremiere på «Kongens nei»

– Dette var virkelig en sterk opplevelse

Fredag kveld var det norgespremiere på storfilmen «Kongens nei». – Det var virkelig sterkt, sier Inger Sofie Aune Johannessen etter å ha sett onkelen Brynjar Hammers rolle i krigsdramaet.


Dette var nytt stoff for de aller fleste som var til stede og som de satte stor pris på å få høre.

Etter at Norge hadde gitt opp kampen mot tyskerne, startet Brynjar på Politiskolen, etter å ha vært hjemme en liten tur. Men også der viste han at han var laget av noe annet enn de fleste. Han syklet fra Høylandet til Oslo for å begynne på skolen.

– Han gjorde det for å skrive dagboka. Han stoppet på de plassene de hadde kjempet og skrev ned sine erindringer, sa Nils Jakob Hammer om sin onkel Brynjar.


Stolt familie


Så ble det tid for film, og alle var godt fornøyd med hvordan den hadde blitt. Men som en i familien sa det: «To timer på en trestol er ikke noe for gammelt folk».


LES OGSÅ:

Krigshelten Brynjar Hammer fra Høylandet løftes fram i storfilmen «Kongens nei»

Ofret livet for konge og fedreland

Den utrolige historien om hållingen Brynjar Hammer tas endelig fram fra glemselen.


Men det ble sagt med et smil, for det er ikke ofte du venter på rulleteksten for å se at et medlem fra din egen familie blir spilt av en anerkjent skuespiller som Rolf Kristian Larsen. Så de drøye to timene på trestol var verdt det, tross alt.