Gå til sidens hovedinnhold

Arnhild og Amund - gjør som Jonas Gahr Støre, klatre opp i nærmeste traktor

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var med en viss overraskelse og antydning til oppgitthet at jeg leste Namsos- og Nærøysund-ordførerenes innlegg i Namdalsavisa, rundt deres manglende støtte til #Bondeopprør21. Nå skal det sies at det er i forrige årtusen at undertegnede faktisk bodde i Namsos og Namdalen, om vi ser bort fra en liten gjesteopptreden som skattebetaler fra høsten 2006 og et år fremover. Men jeg kommer til å være Otterøyning, Namdaling og Trønder til Dovre faller, så da ser jeg det som min menneskerett og fordømte plikt å mene noe om alt som skjer "Heim".

Les også

Ja til bonden

Det at de ordførerne som ikke har skrevet under #bondeopprør21 får litt, etter min mening, velfortjent pepper på SoMe, er kanskje ikke så rart. Opprøret må sies å være ekstremt bra orkestrert av de kloke hodene som har sydd i hop det her. Når Overhallingen med hullete genser, en sindig Hedmarking og en snakkesalig Nordlending i traktor på tur fra Dønna til Oslo, plutselig havner i det som finnes av lokalaviser og nasjonale medier. Det at dere to ikke nødvendigvis vil støtte bondeopprøret er jo forsåvidt deres privilegium, men av og til, så er det muligens en god idé å svelge noen prinsipper og heller høre litt på vinden som blåser rundt ørene deres.

Tirsdag 11. mai, tok jeg toget inn til Oslo fra Grunnlovsbygda, for å støtte opp om demonstrasjonen foran Stortinget, der krydde det av A-, B- og C-kjendiser i politikken, som smilte om kapp med sola, for å støtte opprøret. Jonas Gahr Støre tror jeg dro det lengste strået og klatret inn i traktoren til John Erik Johansen, som hadde kjørt om lag 1000 km, for å kunne si sin sanne mening foran stortinget. Nå er det jo en dårlig skjult sannhet at det er valgår i år og det å kunne ta noen "enkle" poeng er noe man aldri skal la for seg, når posisjonen klokelig holdt seg unna denne dagen.

Det burde kanskje være et signal til våre to Arbeiderparti-ordførere, at "sjefen sjøl", faktisk stiller opp, for å kaste glans og ikke minst sette lyset på noe som er ekstremt viktig for en stor gruppe mennesker i kongeriket. En gang i tiden, så hadde jeg ei t-skjorte det sto "jeg lever av bøndene" på, blårussen hos min tidligere arbeidsgiver holdt på å gå i lås, mens kundene, som jo var bønder, syntes det bare var tøft. Nå lever jo ikke Arnhild og Amund av bønder, men dere lever jo med de, akkurat som dere lever med kommunalt ansatte, servicenæring, renholdere, oppdrettere, bilselgere, musikere osv. Poenget er, noen ganger, så må man stikke nesa fram og ta et standpunkt, akkurat denne gangen er det bøndene som står på krava. Neste gang er det fort lærere, sykepleiere eller sjømatnæring, alle ekstremt viktige næringer for det mer eller mindre velsmurte maskineriet i en kommune, litt utafor ring 3.

Jeg tror ikke at Bjarne Brøndbo eller Sinkaberg- og Berg-Hansen familiene, for å ta noen eksempler, hadde hatt mer eller mindre tro på sine respektive ordførere om de hadde gått ut og støttet akkurat denne saken. Like lite som at bøndene hadde leet så mye på øyelokkene om Namsosordføreren går ut å støtter en "DDE-bauta", det er liksom ikke det som setter fyr på en god debatt. Men det å støtte en næring som er viktig for regionen, akkurat som oppdrettsnæringa er ekstremt viktig for særlig Nærøysund og for den saks skyld Namsos, det er viktig, fordi det er store næringer som gir arbeidsplasser og skatteinngang til sine kommuner. Det samme gjør landbruket også, men det synes kanskje ikke så godt.

I nye Namsos og Nærøysund, er det veldig forenklet sagt gårdbrukere over alt, de er, naturlig nok, spredt mer eller mindre jevnt utover, fra Steinkjergrensa i sør til fylkesgrensa i nord. Hver enkelt gårdbruker er nok ikke blant de største skatteyterne i sine respektive kommuner, men de er samtidig med å holder hjulene i gang i resten av samfunnet. Fra det helt grunnleggende, som å kjøpe tjenester av lokale elektrikere, rørleggere og banker, til det å faktisk benytte seg av tjenester levert av Nasjonale og Multinasjonale selskaper. Store deler av omsetningen fra en gårdbruker blir delt utover til alle disse, som igjen er med på å holde i gang små og store selskaper i kongeriket.

Det at dere to, Arnhild og Amund, velger å ikke gå ut å støtte akkurat denne saken, føler jeg er et solid slag i magen til de som hver dag, gjør så godt de bare kan, for å skaffe så god og trygg mat som overhode mulig, til alle oss som har valgt å bosette oss her i kongeriket. Jeg er helt sikker på at Tilde Sæther og Benjamin Eliassen på Skage, føler det som en bitteliten, men dog viktig klapp på skuldra, når Per Olav Tyldum har gått ut og støttet bondeopprøret.

I Åmot kommune i Innlandet fylke, så løste kommunestyret saken så enkelt som at de laget en kommunestyresak av det og stemte gjennom at kommunen skulle støtte opprøret, mot ordførerens vilje. Jeg tenker at det er bortkastet energi å dra i gang akkurat det kalaset der for at det skal skje, men om det er det som må til, så oppfordrer jeg herved kommunestyrene i disse to kommunene til å gjøre akkurat det, si noe om hvor skapet skal stå. For akkurat nå så er det bondeopprør i kongeriket og landbruket og de tilhørende næringene er og blir avhengig av et velfungerende landbruk, i hele Namdalen!

Avslutningsvis, det er som kjent ingen skam å snu, jeg gjøre det titt og ofte, til mine medmennesker og særlige elevers store glede, jeg tar feil oftere enn jeg liker å tro, men det kan jeg fint stå for. Så da vil jeg oppfordre Arnhild og Amund til å gjøre som Jonas Gahr Støre, nemlig å klatre opp i nærmeste traktor, for å støtte opprøret som er pågang, om ikke for noe annet, enn at dere anerkjenner arbeidet som gjøres hver dag, for å holde noen av de små hjulene i et fungerende samfunn i gang.

Kommentarer til denne saken