Tror ikke kortere staver alene er nok til å berge klassisk langrenn

Trenger tøffere løyper

Ole Jørgen Bruvoll mener skisporten må tenke annerledes for å redde klassisk langrenn.

Ole Jørgen Bruvoll  Foto: Pål Morten Skaret

NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Skal man redde diagonalen må man bruke tunge nok løyper, sier skiløperen fra Nordli.

Ikke nok med kortere staver

Libyggen er en del av regionlandslaget Team Veidekke Midt-Norge. De har lagt bak seg en sommer med mange økter, og som andre hardtsatsende langrennsløpere har det blitt staket mange timer på rulleski. Dette for å være med på karusellen med stadig mer staking på klassiske distanser.

Sist vinter ble mange klassiske renn vunnet av løpere som staket hele vegen. Flere forslag har kommet for å prøve å «redde» klassisk som stilart. Stakefrie soner er foreslått, og det mest konkrete forslaget kom fra Tyskland, som spilte inn et forslag om en makslengde på staver som er 85 prosent av en løpers kroppslengde. Et forslag som behandles under denne helgas møte i det internasjonale skiforbundet, FIS.

Ole Jørgen Bruvoll har ikke all verdens tro på at akkurat det forslaget er vegen å gå.

– Jeg tror ikke det hjelper så mye å innføre et forbud mot for lange staver. Jo, det gjør det nok vanskeligere å stake hele løypa for noen, men det er ikke nok, sier han.

– Det man i første rekke oppnår med en slik regel, er merarbeid for arrangører, legger han til.

Annerledes løyper

Han har mer tro på at skisporten må tenke nytt når det lages langrennsløyper.

– Det må komme tyngre løyper som for eksempel de på Lillehammer og Holmenkollen, og arrangere de klassiske konkurransene her. Jeg synes også man kan legge inn flere små og bratte springbakker, som det er gjort under verdenscupsprinten i Drammen, foreslår han.

De senere år har det blitt stadig mer vanlig med kortere sløyfer, nært stadion. Dette gjør at det sjelden er lange motbakker i løypene.

– Det er mye bedre å gå 7,5 km runder med bakker, mener han.

Han ser også utfordringer i løyper lagt med kunstsnø.

– Kunstsnø er ofte kompakt, noe som gjør at det «svarer godt» når man staker. Og det hjelper ikke på å redde klassisk når det blir gått mange runder på 3,3 km på kunstsnø.

Emanuelsen: Må ta grep

Espen Emanuelsen er en av Namdalens fremste trenere uansett idrett, og er trener for noen av Norges fremste juniorløpere ved spisset toppidrett på Heimdal Vgs. Han har i tidligere intervju tatt til orde for det samme som Bruvoll, at FIS må se på muligheten for å endre løypene hvis målet er å redde klassisk langrenn.

– FIS kan bevare klassisk langrenn om de vil. Hvis løperne blir sendt til skogs og ikke må gå runder rundt en stadion, så vil mye løse seg, uttalte han til NA foran sesongstarten på Beitostølen i fjor, da det for første gang var «løypepoliti» som skulle hindre juks.

– Jeg mener helt det samme i dag, sier Espen Emanuelsen. et år senere.