Pharmaq markerer 20 år på Skogmo med gigantprosjekt

Denne høsten tar skogmobedriften Pharmaq i bruk teknologi som skal gjøre den verdensledende bedriften enda bedre.  Men først skal de stenge i to måneder.  

INNSPURT: Håndverkerne jobber på spreng med å gjøre klart det nye anlegget mens Trude Parnas (til høyre) og prosjektleder Espen Geving Pedersen viser fram det som blir Pharmaqs nye hjerte.   Foto: Stein Nervik

NAMDALSAVISA

OVERHALLA: – Vi kommer til å bruke rundt 30 millioner på denne utbygginga, som er den største enkeltinvesteringa vi har hatt siden vi bygget denne fabrikken i 1996, sier Trude Parnas, fabrikksjef ved Pharmaqs hovedkontor og produksjonsanlegg på industriområdet på Skogmo.

Sammen med prosjektleder Espen Geving Pedersen og resten av de 45 ansatte, har hun brukt mye tid på det som blir et gigantløft i selskapets 20-årige historie.

I slutten av oktober stopper nemlig all produksjon av vaksiner i Overhalla. Deretter skal et nytt teknisk tilbygg som fortsatt er under bygging, kobles på det eksisterende anlegget i begynnelsen av november.

Må lykkes

– Vi har kalt prosjektet «Apollo», fordi dette blir vår månelanding. Vi må lykkes. Gjør vi ikke det, stopper alt her, forteller Parnas mens hun viser oss rundt i det som om noen måneder blir hjertet til Pharmaq.

– Mye av tida går med på å teste systemene. I bransjen bruker vi 70 prosent av tida på å verifisere at alt fungerer. Vi skal ha full produksjon igjen i januar, legger hun til.

Det er ikke størrelsen på det nye anlegget som imponerer. Med sine vel 140 kvadratmeter er det faktisk litt vanskelig å få øye på tilbygget på baksida.Men innenfor dørene er det halvannen etasje med teknologi som gir Parnas stjerner i øynene.

Fortsette å vokse

Går alt som planlagt, kommer Pharmaq ut av to måneder produksjonsstans enda bedre rustet til å beholde posisjonen som et av verdens ledende firma innenfor fiskevaksiner.

– Vi skal vokse! er sjefens svar på hvorfor de utvider lokalene.

Innholdet i det nye bygget er egentlig ikke noe hokus pokus. Men det er spekket med teknologi som gjør at skogmobedriften kan produsere enda mer. På kortere tid. Det nye lokalet fylles med teknologi som gjør at hver produksjonssyklus blir identisk.

– Ting vi i dag gjør manuelt, blir automatisert, forklarer Parnas.

Uten at automatiseringa betyr at de ansatte har noen grunn til å frykte for jobbene sine.

– Vi har nylig ansatt fire nye medarbeidere som skal begynne i løpet av høsten. Og nye stillingsannonser er på veg.

Nye produkter

– Er det lett å rekruttere folk til en arbeidsplass på Skogmo?

– Vi opplever at vi får mange kvalifiserte søkere, og at vi er en attraktiv arbeidsplass. Men vi ville nok fått flere søkere om vi holdt til i Oslo, sier Parnas.

For ikke å snakke om at de ansatte har noen hektiske dager på jobb. Midt i siste innspurt før produksjonen skal stoppes, er to nye produkt under utvikling. Et vaksineprodukt til den asiatiske fisken tilapia, og en vaksine til lusedreperfisken rognkjeks.

– Noe av styrken vår er at vi kan snu oss raskt når det kommer nye behov fra kundene.