– Det er jo litt risikosport å arrangere martna på et jorde i oktober

Når Melamartnan åpner fredag, kan publikum takke omkring 400 frivillige og minst 5.000 dugnadstimer for at det ble martna i år også.

MARTNASHELG: De historiske vandringene under Melamartnan er populære. Kåre Skarland og nåværende kultursjef i Overhalla, Siri Hongseth, fører an i den historiske vandringa på Melen under martnan i 2014.  Foto: Mats Ivar Sandmo

NAMDALSAVISA

Overhalla: – Det er jo litt risikosport å arrangere martna på et jorde i oktober, men vi er godt i rute og gleder oss til folk kommer, sier leder for martnaskomiteen, Ragnar Prestvik.

Værmessig ser allerede martnan ut til å bli en suksess. Nærmest som vanlig ser værgudene ut til å spille på lag med arrangørene:

KALDT, MEN FINT Her er værvarselet på Melen fredag, når Melamartnan åpner. Ullundertøy og varme sko er å anbefale - pluss solbriller...  Foto: Skjermdump fra yr.no

 

Madammen og fogden

Melamartnan har antakelig aner tilbake til 1500-tallet, og i mer enn 300 år var den et svært viktig møtested i Namdalen den første helga etter Mikkelsmesse (29. september). De første skriftlige kildene om en martna på Melen er datert 1642.

– Melamartnan var sammen med vårmartnan i Nærøy de to store i Namdalen som trakk handel og tilreisende fra fjern og nær, sier Prestvik.

Hvis vi skal knytte en person til Melamartnan kommer vi ikke utenom Abel Margrethe Hammond Holst Meyer, eller bare madam Meyer.


LES OGSÅ:

Melamartnan tjuvstarter med «Västmannen»

Nord-Trøndelag teater og skuespiller Tore B. Granås får æren av å åpne det kulturelle programmet på årets Melamartna.


I hennes «regjeringstid» på Nedre Halvardmo vokste martnan og bidro sterkt til at «Gamla på Mel'n» bygde opp en enorm formue etter datidas målestokk.

I 1881 var det slutt. Overhalla kommunestyre vedtok i 1878 at Melens marked skulle legges ned, og det blir sagt at et brev fra fogden Berg hadde betydelig påvirkning.

«Thi Markedsplassen er i hele denne Uge en privilegert Samlingsplass for hele Bander af Lommetyve, andre Forbrydere og tvetydige Personer af begge kjøn, der hver i sit Fag forsøger at gjøre forretninger.»


Ut av dvalen

I 125 år var det stille, men for ti år siden begynte man i Overhalla å diskutere muligheten for å gjenopplive martnan på Melen, og i 2008 var det igjen klart for Melamartna ved Namsens bredd.

Årets martna er den femte i rekka i moderne tid, og de omkring 30 lagene og organisasjonene som eier Melamartnan SA, har helt bevisst valgt å vektlegge de historiske og kulturelle sidene ved martnan.

– Har Melamartnan funnet sin form?

– Vi har funnet formen, men har langt fra stivnet, sier Prestvik.

Han sier at grunnkonseptet ligger fast, med en sterk historisk tilknytning, formidling av historie og en handelsmartna uten innslag av for mye moderne glitter og stas.

– Samtidig er det viktig å la folk få noe nytt fra martna til martna, slik at vi hele tida gjør større og mindre endringer for at opplevelsen skal bli enda bedre enn sist, sier han.

– På hvilken måte?

– Vi har lagt vekt på at Melamartnan skal være en totalopplevelse, hvor du kan risikere å bli underholdt når du minst venter det, smiler han.

Med henvisning til at de historiske vandringene, tablåene og aktiviteter på martnasområdet som skjer både spontant og regissert.

– Vi ønsker at Melen under martnan skal være en sosial møteplass og en happening du bare må få med deg, og derfor legges det også opp til mange aktiviteter for små og store, sier han.


Hungersnød

Når martnan åpner til helga, har omkring 400 frivillige lagt ned 5.000 dugnadstimer i forkant.

Prestvik håper folk finner fram gamle klær og godt humør.

– Da kan du bli en del av forestillinga, og på en måte være med i et rollespill som en historisk basert martna er, sier han.

I 2014 var naturlig nok Grunnlovsjubileet viktig også på Melen.

– Hva blir det i år?

– Uten å gå i detaljer, kan jeg nevne i 1816 var det et forferdelig uår i Europa og hungersnøden herjet også i Overhalla, noe folk kan få innblikk i under årets martna, sier Prestvik.