– Jonas trenger ikke ringe

Om Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget neste høst, trenger han ikke ringe sin tidligere kollega ved kongens bord, Bjarne Håkon Hanssen.

IKKE COMEBACK: Bjarne Håkon Hanssen utelukker et comeback som politiker, selv om han har kastet seg ut i nominasjonskampen i Nord-Trøndelag Arbeiderparti. – Det er som engasjert namdaling at jeg oppfordrer til støtte for Terje Sørvik, sier eksministeren.   Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Jeg er ferdig med politikk. Jeg er i ferd med å skifte jobb og 1. oktober begynte jeg som partner i rådgivningsselskapet Kruse Larsen. Da var karantenetida etter jobben i First House over, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Den tidligere fylkesordføreren, stortingsrepresentanten og statsråden er likevel ikke lenger unna det politiske livet enn at han i forrige uke ga klart uttrykk for hvem Nord-Trøndelag Arbeiderparti bør nominere til stortingsvalget neste høst.


Stolt namdaling

– I den sammenhengen har jeg engasjert meg som namdaling – gjerne «stolt namdaling» – om du vil. Hvis Namdalen går sammen med Steinkjer og Stjørdal i innspurten av nominasjonsprosessen og fremmer Terje Sørviks kandidatur, så er Sørvik sikret plass om han blir nummer to på lista. Det er det verdt å jobbe for, som samfunnsengasjert namdaling, uten å bli beskyldt for å ha en spesiell agenda, sier Hanssen.


LES OGSÅ: Namdalen må satse på Sørvik


På tross av at det begynner å bli «noen tiår» siden Bjarne Håkon Hanssen bodde i Namsos, understreker han at det er i Namdalen «hjertet ligger».

– Jeg har bodd og jobbet i Oslo og bor nå i Levanger, men Namsos og Namdalen har bestandig hatt en stor plass hos meg. Det er ikke uten grunn at NA er den avisa jeg leser først, sier han.


Utelukker comeback

Fra å vise lokalt engasjement er det langt fram til et comeback på den rikspolitiske arenaen.

– Jeg har ingen ambisjoner, i så henseende. Om Ap vinner valget og Jonas blir statsminister neste høst, trenger han ikke ringe – og jeg forventer heller ikke en slik telefon.

Den tidligere statsråden fra Namsos ser fram til å begynne i ny jobb hvor åpenhet blir vektlagt mer enn i den forrige.


Full åpenhet

– I Kruse Larsen vil det være full åpenhet om hvem som er våre kunder. I First House var strategien at det ikke skulle være full åpenhet om kunde- listene. Med åpne kundelister er det lettere for meg å mene noe. Faren er mindre for at noen mistenker meg for å tale andres sak gjennom eget engasjement. Alle kan se hvem som er våre kunder. Derfor skal du ikke se bort fra at jeg kommer til å bli mer synlig i tida som kommer, sier han.


" Jeg regner med at de andre nabokommunene vil bli med i storkommunen om noen år.

Bjarne Håkon Hanssen, eks-politikerI den nye jobben vil Bjarne Håkon Hanssen og hans partner og mangeårige venn og kollega fra Aps rekker, Jan Erik Larsen, jobbe på to felt.

– Vi skal hjelpe våre kunder med å bli synlige og blant annet utarbeide kommunikasjonsstrategier. Vi skal også bistå kundene med å forstå politiske prosesser. Mange virksomheter er avhengig av politiske rammebetingelser. De forstår ofte ikke hvordan disse kan påvirkes. Når er rett tidspunkt? Hva bør være mitt budskap? Hvem skal jeg snakke med og hvordan kommer jeg i kontakt? Alt dette kan være relevante spørsmål for en kunde. Vi snakker som hovedregel ikke på vegne av kundene. De må selv snakke med politikerne, sier Bjarne Håkon Hanssen.


Jens ble skuffet

I disse dager er det sju år siden Bjarne Håkon Hanssen fortalte sin sjef Jens Stoltenberg at han ikke ville fortsette som statsråd i den nye regjeringa som Stoltenbergs skulle danne.


LES OGSÅ: – Klart jeg blir stolt over innholdet i boka


– Jeg opplevde at Jens ble skuffet, men det var en avgjørelse jeg hadde kommet til etter en lang prosess. Jeg hadde vært med på mye og vært involvert i store og omfattende reformer. Tida var kort og godt inne for å gjøre noe annet enn å jobbe med politikk.


Nav ble for stort

– Hvordan vurderer du i ettertid de store reformene du hadde ansvaret for, Pensjonsreformen, etableringa av Nav og Samhandlingsreformen?

– Pensjonsreformen er det i dag få som setter spørsmålstegn ved. Når det gjelder Nav, har det ikke gått helt på skinner. I dag mener jeg kanskje at reformen ble for omfattende, at Nav kanskje burde vært delt? Men Nav ble som det ble, og i dag tror jeg det er rett å kjøre videre med den organisasjonen vi har. Nav blir bedre og bedre, sier Hanssen som legger til at Samhandlingsreformen trenger mer tid.

– Samhandlingsreformen pågår fortsatt. Den har ikke «satt seg». Det er fortsatt utfordringer. Vi vet at eldrebølgen bare såvidt har startet og det sier seg selv at sykehussystemet vil kollapse hvis all behandling og rehabilitering skal skje på et sykehus. Jeg har godt håp om at denne reformen vil utvikles videre og at det etableres gode samarbeidsordninger, sier Bjarne Håkon Hanssen.


Nytt kommunekart

– Hvordan vurderer du prosessen med Kommunereformen?

– Det er interessant å følge som skjer fra sidelinja. Jeg er overbevist om at det må skje større endringer enn de vi ser konturene av. Det vil tvinge seg fram – om ikke nå. så om noen år. All ære til Fosnes og Namdalseids innbyggere som med solid flertall sa ja til å gå sammen med Namsos, sier han, samtidig som han kommer med en klar spådom og ei forventning:

– Jeg regner med at de andre nabokommunene vil bli med i storkommunen om noen år. Og jeg forventer også at Vikna og Nærøy blir enige om en slagkraftig kommune i Ytre Namdal, sier Hanssen og gjør det klart at han ville ha brukt tvang om han hadde vært i kommunalminister Sanners sted.

– Å tegne et nytt kart over Kommune-Norge, skulle jeg gjort med glede. Jeg kan garantere at det kartet hadde blitt seende annerledes ut enn det som nå avtegner seg, sier en engasjert eks-statsråd.