Færre dør, når flere vet!

Her er et leserinnlegg fra elever ved Høknes ungdomsskole, som samarbeider med Leger Uten Grenser:

informasjon er viktig Færre dør, når flere vet! Det er mener Høknes-elevene som har skrevet leserinnlegg i forbindelse med sitt samarbeid med Leger Uten Grenser.  Foto: NTB Scanpix

NAMDALSAVISA

For å overleve er mennesker nødt til å ha god helse, nok mat og rent vann. I Norge tar vi alt dette forgitt, selv om vi vet at ikke alle har det som oss. Den demokratiske republikken Kongo er et av de landene med dårligst tilgang til alle de nødvendige ressursene, hvor helsehjelp er den største mangelen. Nesten en halv million kongolesere er hivsmittet, og svært få får gjort noe med det. Dette skyldes at helsehjelp er nedprioritert i budsjettene.

Ikke mange er klare over hva som egentlig foregår i land som media ikke har fokus på. Flyktningkrisen får svært mye oppmerksomhet i media og på sosiale medier, og dette gjør at folk engasjerer seg. Det er bra, men problemet er at vi ikke får vite om andre kriser som er minst like viktige, og folk lider i stillhet. I DR Kongo er hiv utbredt, og siden helsehjelpen er nedprioritert, får ikke befolkningen den hjelpen de må ha.

Se for deg at du blir smittet av hiv. Behandlingen vil koste deg en hel månedslønn, og hver gang du skal komme deg på sykehuset for undersøkelser, er du nødt til å gå i minst et døgn. I tillegg er det for lite ressurser på sykehusene, så du kan ende opp med å ikke få den nødvendige behandlingen. Dette er hverdagen til altfor mange mennesker i DR Kongo.

Vi er fire elever fra Høknes ungdomsskole som er med på skoleprosjektet Glemte Kriser, hvor vi skal prøve å formidle omfanget av hiv-epidemien i DR Kongo. For at flest mulig skal overleve, oppfordrer vi dere der ute til å spre budskapet! Et lite engasjement fra dere, kan være er en stor forandring for dem, og vi håper at flere engasjerer seg i de sakene media ikke har fokus på. Færre dør, når flere vet!

Sjekk gjerne ut bloggen vår for mer informasjon: www.bedrelivutenhiv.blogg.no