– Vi har klatret opp til førstedivisjon

Fredag kveld ble det brått slutt for Ronny Grannes i «The Stream». Men skuffet er han ikke.

Finner roa Selv om han ikke omtaler seg selv som en stor pianist, setter Grannes seg ned jevnlig ved pianoet i stua og jobber med nye låtideer.   Foto: Jonas Olsen

NAMDALSAVISA

VEMUNDVIK: – Selvsagt ville vi bli med videre, men vi er superfornøyde likevel. Det har kommet så mye positivt ut av deltakelsen, og vi er stolte over å ha kommet så langt, forteller Ronny Grannes til NA.

Høsten har vært en eneste stor opptur for den hardtarbeidende namsosrockeren og bandet hans. Deltakelsen i «The Stream» har ført til et stort påtrykk fra mange kanter.

– Det har vært en god arena å få vist seg fram på. Mange har sjekket oss ut og hørt på musikken, og det er stort trøkk på bookinga, forteller Grannes.

Stor opplevelse Selv om Grannes nå har kommet til veis ende i «The Stream» er han ikke det minste skuffa. – Det har bare vært positivt å være med, sier han.  Foto: TV 2

 

På heimebane

Når tv-lampene slukkes og hverdagen kommer, er tilværelsen en helt annen. I landlige omgivelser i Vemundvik har Grannes og samboeren Mona bygd seg hus, som sto ferdig for fem år siden.

Mye av jobben gjorde de selv, og det ble et kappløp med tida for å rekke å feire jul i det nye huset. Fram til det sto klart, måtte de bo i ei campingvogn, og innflyttinga ble svært hektisk. Jula rakk de med et nødskrik.

– Den siste spikeren ble slått inn fem minutter på fem på selveste julaften, så vi rakk såvidt å bli ferdig i tide, forteller Grannes mens han ler hjertelig.

Det er her, mellom skogen, fjellet og havet at musikeren har funnet sitt fristed. Her får han slappet av mellom slagene.

– Det er god terapi å bo på en så vakker plass. Jeg er oppvokst på gård, og har et nært forhold til naturen. Derfor prøver jeg å ta med familien ut på tur i fjell og skog, for det er en utrolig fin ballast å ha med seg i livet, sier han.

Som liten bodde Grannes i Røyrvik og på Høylandet, før han som tolvåring flyttet til Fossbrenna i Namsos.

Tid til ettertanke Hjemme på kjøkkenet, med utsikt over havet, reflekterer Grannes over de mange små og store hendelsene i livet.  Foto: Jonas Olsen

Den spede starten

Her fant han seg raskt til rette, og ble kjent med andre som hadde de samme interessene. Etter skoletid ble enhver ledig stund brukt enten til fotball eller musikk.

Den gryende musikkinteressen hadde fått god grobunn hjemme, hvor Åge Aleksandersen og Bruce Springsteen ble spilt jevnlig.

– Det var en stor opplevelse å bli introdusert for disse artistene. De laget ekte musikk og var ekte mennesker. Det er sånn jeg ønsker å være også – ekte, ujålete og ærlig, sier Grannes.


 

Etter hvert ble bandet Gales stablet på beina, og i en alder av 14 år kjøpte Grannes og resten av kompisene lydanlegg til over 50.000 kroner, med foreldrene som kausjonister. Dermed måtte de unge lovende ut og spille for å betale ned på lånet.

– Vi fikk mange spillejobber rundt omkring, og like før jeg fylte 15, spilte vi for første gang på nattklubb i Namsos. Da ble jeg popstjerne for ei helg, og skjønte at det var dette jeg ville holde på med, forteller Ronny Grannes.

Den store drømmen

Etter noen år med spilling ble de andre bandmedlemmene kalt inn til militærtjeneste, mens Grannes begynte på Trøndertun. Der fikk han mulighet til å spille musikk hver dag gjennom et helt år, og tilegnet seg viktig kunnskap.

I tida etter skolegangen hadde han en flakkende tilværelse. Etter å ha tilbrakt en fireårsperiode i Oslo, gikk turen til Trondheim. Motet var fortsatt på topp, og drømmen om det store gjennombruddet levde.

Med bandet Sex Gale Menn fikk han platekontrakt, og det ble mye turnevirksomhet. Til tross for lyse utsikter, kom aldri den store forløsninga.

– Da jeg innså at ting ikke gikk som jeg hadde håpet på, ble det ei steintøff tid. Jeg vurderte om drømmen var verdt all motgangen og var nær ved å gi opp, forteller Grannes.

Redninga ble å senke ambisjonsnivået og ikke miste trua. Det store vendepunktet kom i 2005, da han og det nye bandet kjempet om D.D.E. sitt talentstipend. Det vant de, og fikk muligheten til å gå i studio.

Resultatet ble låta «Ingen vei tilbake», som lå mange uker på Norsktoppen.

Siden da har bandet lagt stein på stein, og jobbet målrettet mot å nå rockens øverste divisjon.

– Jeg føler at vi har klatret opp til førstedivisjon, og at vi snart er på kvalikplass. Til tross for litt motgang er jeg ikke bitter. Istedet har det gått en faen i meg som har gitt mer motivasjon til å satse videre, sier Grannes.

Handyman Nye byggeprosjekter er stadig på gang, og den selvlærte altmuligmannen er ikke redd for å ta i et tak.  Foto: Jonas Olsen

 

Ronny privat

Musikken er en stor del av livet til Grannes, men han har også andre interesser. Når det dukker opp ledige stunder mellom spillejobber og byggeprosjekter, får han en sjelden gang tid til å dyrke en av sine store lidenskaper:

– Hvis jeg virkelig skal koble av, er det aller beste å sitte hjemme alene med fotballkamp på tv og god drikke i glasset, sier Grannes.

Favorittlagene er Liverpool og Rosenborg, og siden 1996 har han hatt et tett samarbeid med sistnevnte. Når klubben spiller cupfinale, er Grannes fast artist på festen etterpå.

Grannes har hele tida hatt et godt støtteapparat rundt seg, og minnes godt da musikklærer Terje Olsen lot Ronny og kameratene få bruke skoletida til å øve. Da turnevirksomheten tok seg opp, brukte også bestefar å ringe hver søndag for å høre hvordan det gikk.

– Jeg har hele tida blitt backet opp, og det har gitt meg en veldig stor trygghet, sier Grannes.

Men størst av alt er støtten han får fra samboeren Mona.

– Hun tar alle takene hjemme mens jeg er borte. Uten henne ved min side hadde det ikke gått an å holde på, sier Grannes.

Å være mye borte fra familien er ikke bare enkelt, og mange store og små øyeblikk skjer uten at far i huset har mulighet til å være til stede.

– Jeg går glipp av mye, og det er det verste med å være mye borte. Når minstemann har bursdag neste gang, står jeg på scenen på Rockefeller, forteller Grannes.

Selvgjort Med stor egeninnsats bygde Grannes og samboeren Mona huset hvor familien har holdt til i de siste fem årene.  Foto: Jonas Olsen

 

Når alt kommer til alt, er han ikke i tvil om hva som er essensen i livet.

– Familien er uansett det viktigste. Uten den er du ingenting, sier Grannes.

Etter deltakelsen i «The Stream», ble familien viktigere enn noen gang.

– Du kommer fort ned på jorda når du kommer hjem og må tørke barnerumper. For meg har det alltid vært naturlig å ha en familie. De holder meg på bakken, sier Grannes.

Støtten er grei å ha, nå som han har spilt seg inn i det norske folks hjerter.

– Vi har vunnet folket og har full avtalebok. Jeg er bare glad for at vi tok sjansen, og er superfornøyd med hvordan det gikk. Vi kommer uansett til å fortsett, og skal holde på i minst 10 år til, sier Grannes.