NA-spaltist

Facebook mobber ikke. Idioter mobber.

Illustrasjonsfoto  Foto: Jonas Olsen

Sosiale medier legger til rette for umiddelbar kommunikasjon, og at bilder, video og tekst kan spres raskere enn noen gang tidligere. Men det er jo ikke Facebook eller Instagram sin feil at folk sprer disse tingene.

NAMDALSAVISA

Sosiale medier er over alt, og vi preiker så mye om dem at jeg snart sovner. Ikke av den faglige samtalen om dem, men om at de er så farlige og skumle og gud veit hva. Sosiale medier er tydeligvis nesten like farlig som snø i juni – men handler det om Facebook? Eller handler det om dem som bruker Facebook?

Vi mennesker har alltid likt å prate sammen. Vi liker å legge igjen spor av oss selv til omverdenen – og de som kommer etter oss. Sånt har vi drevet med siden hulemaleriene i Lascaux ble malt for 17.000 år siden (google it).

Etter hulemalerier har vi funnet mer effektive måter å prate sammen. Eller kommunisere da, som du også kan kalle det. Papyrus, steintavler og papir er alle ett steg videre. Vi jager etter å kommunisere kjappere, og mer presist. Vi har fått fasttelefoner, mobiltelefoner, smarttelefoner – og ett og annet blindspor (kremt, faxmaskin, kremt).

Men felles for alle kommunikasjons-innovasjoner er at de jobber for at vi skal kunne snakke sammen raskere, og mer og mer umiddelbart. Å kunne kommunisere raskt, med god kvalitet, er en forutsetning for å bringe informasjon fram. I krigstid, i fredstid, eller bare når du lurer på om samboeren allerede har kjøpt kjøttdeig. Vi higer etter å kommunisere med hverandre, og når vi begynner å se linja i kommunikasjons-utviklinga – er ikke sosiale medier da bare neste naturlige steg?

Etter chattetjenester og noen dødfødte nettsamfunn har vi fått sosiale medier – som også har gitt oss en delekultur. Vi deler middagen vår, sjekker inn på flyplassen og proklamerer livets små og store øyeblikk via mobilene våre. Vi er alle vår egen lille tv-stasjon med live-feed via Snapchat.

Men det som er unikt for sosiale medier, kontra alle mulige andre måter vi kan kommunisere sammen, er at sosiale medier får skylda for alt det som går galt på internett. Nakenbilder, hat og mobbing skyldes sosiale medier, virker det som. Ingen skylder på papiret når noen skriver noe stygt på en lapp og sender den rundt i klasserommet, og ingen skylder på oppfinnelsen telefon når banken ringer og sier at du ikke får lån.

Sosiale medier legger til rette for umiddelbar kommunikasjon, og at bilder, video og tekst kan spres raskere enn noen gang tidligere. Men det er jo ikke Facebook eller Instagram sin feil at folk sprer disse tingene. Folk greide fint å få sexvideoer og nakenbilder ut i verden før sosiale medier også. Vi skyldte ikke på VHS-kassettene eller kopimaskinene. Vi skyldte på menneskene som spredte bildene og filmene.

Så la oss huske at det er ikke Facebook eller Snapchat som har spredt dritt eller mobba noen. Det er folk som ikke skjønner hvordan de skal snakke sammen på nett. På samme måte som vi lærer hvordan vi skal oppføre oss rundt middagsbordet, i klasserommet eller på en konsert må vi lære hvordan vi skal oppføre oss på nett.

Neste gang du hører om digital mobbing skal du ikke skylde på sosiale medier, men idioten som hadde en Facebook-konto. For vi kommer lenger med å ta tak i menneskene som sprer om seg med dritt på nett – enn vi kommer med å ta avstand til sosiale medier.