Ukeslutt

En kjapp diagnose

Her er Ukeslutt, signert NAs nyhetsleder.

fornøyd NAs nyhetsleder Eivind Kvam har skrevet Ukeslutt.  Foto: Bjørn Tore Ness

Jeg hadde i noen uker slitt med litt «murring» i den ene hofta.

Eivind Kvam
NAMDALSAVISA

Vi har alle et forhold til helsevesenet – på godt og vondt. Ventetid og pasientkø er kjente begreper, som regel med negativt fortegn.

Derfor vil jeg fortelle om et selvopplevd «behandlingsløp» av ny dato.

Jeg hadde i noen uker slitt med litt «murring» i den ene hofta. Ikke noen dramatiske smerter, men da det ikke ga seg, men heller utviklet seg i feil retning, fant jeg grunn til å kontakte min fastlege.

Jeg er tilsluttet et legekontor i Namsos som opererer både med hjemmeside og utstrakt bruk av sms.

Jeg sendte derfor ei melding med mobiltelefonen med mitt navn og fødselsdato til et firesifret nummer. Der skrev jeg at jeg ønsket time hos min fastlege. Jeg anførte ikke noe om formålet med legetimen, om det hastet eller om det kunne vente noen dager/uker.

Allerede etter en halvtime fikk jeg svar, på mobiltelefonen, om at jeg fikk time samme dag. Rene «øyeblikkelig hjelp»-behandling, med andre ord.

Jeg møtte opp hos legen og ble ropt opp etter ett minutt på venterommet.

Legen hørte på hva jeg hadde å si og fylte ut nødvendig skjema for blodprøvetaking og ei henvisning til røntgen på sykehuset. – Jeg skriver ut en drop in-henvisning. Da kan du møte opp i røntgenekspedisjonen i morgen tidlig – uten ytterligere innkalling.

Neste dag gjorde jeg som jeg hadde fått beskjed om. Ei kjapp registrering i ekspedisjonen og etter noen minutter på venterommet, var det min tur.

Å ta røntgenbildene var gjort på et kvarter, og da jeg var ferdig, fikk jeg informasjon om at resultatet av bildene ville bli sendt min fastlege i løpet av dagen. Jeg dro på jobb og 50 minutter etter at jeg forlot undersøkelsesrommet på sykehuset, kom det ei tekstmelding fra fastlegen som kunne fortelle hva røntgenbildene hadde vist.

Diagnosen var klar mindre enn en time etter at bildene var tatt!

Fem minutter etter diagnosemeldinga kom fra fastlegen, kom det ei ny melding. Nå hadde legen skrevet ut en elektronisk resept og tablettene kunne hentes ut på et av byens apotek. Der var det bare å møte opp, vise legitimasjon og få utlevert en tidagers tablettkur.

Som «pasient» sitter jeg tilbake med en god opplevelse – og med et håp om at vi er mange som kan framsnakke og skryte av våre små og store opplevelser fra helsevesenet.