Fjellrev i fangenskap redder artsfrender

Fjellreven i Namsskogan familiepark bidrar nå til at ungene deres ute i naturen sikres mat gjennom ekstra matforsyninger.

UNIK Fra venstre: Oliver Vollan Pedersen, Willy Wiksaas og Roger Lunnan Reuten hilser på fjellrevene i Namsskogan familiepark.  Foto: Stein Nervik

NAMDALSAVISA

TRONES: I år startet nemlig Namsskogan familiepark et samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (Nina) om å bevare norsk fjellrev.

Parken på Trones har siden 2004 hatt spesialtillatelse til å ta imot fjellrev som er «pensjonert» fra avlsprosjektet på Oppdal. Og det er dette prosjektet parken ønsket å støtte.

Stor overraskelse

Kort fortalt har de gjennom sesongen samlet inn penger gjennom tre aktiviteter:

Salg av fjellrevbamser, innsamlingsbøsse og attraksjonen «Møt fjellreven» hvor gjestene får bli med innenfor gjerdet.

Målet var å samle inn 15.000 kroner hvert år. Men da de ansatte talte opp pengene nylig fikk de seg litt av en overraskelse. Mer enn 20.000 kroner har parkens gjester lagt igjen denne sommeren.

Parksjef Turid Bredesen Godejord synes det er ekstra artig at parken kan støtte opp om bevaring av nettopp fjellreven.

– Med vår nærhet til Børgefjell, som er referanseområde for fjellreven, betyr det litt ekstra for oss å bevare dem, sier hun og peker på at fjellrevene i Familieparken er unike.

SPESIALTILLATELSE Parken på Trones har siden 2004 hatt spesialtillatelse til å ta imot fjellrev som er «pensjonert» fra avlsprosjektet på Oppdal.  Foto: Stein Nervik

 

Ekte fjellrev

– På grunn av at vi får dyr som brukes i avlsprosjektet, er vi den eneste dyreparken som har ekte fjellrev. Alle andre må ta forbehold om at det kan være gener fra oppdrettsrev. Det vet vi ikke finnes hos våre dyr, sier en stolt parksjef.

Pengene som er samlet inn skal brukes til støttemat som plasseres i områder der revene som er avlet fram i Oppdal er satt ut.

– Vi har brukt en sånn foringsstasjon om bøsse utenfor innhenginga til fjellreven. Så kan folk se hva de støtter, sier Bredesen Godejord.

Innsamlinga er et prøveprosjekt over fire år. Hadde det ikke blitt samlet inn 15.000 kroner i år, måtte Familieparken dekket mellomlegget.