Lungekreft tok tre nære fra ham

Den ubarmhjertige sykdommen frarøvet ham kona, konas tvillingsøster, hans egen søster – og rammet ham selv. Nå vier Oddvar Bakke (70) pensjonisttida til kreftsaken.

VAKKERT Oddvar Bakke og familien sørger for at grava til deres kjære Tove på Rørvik kirkegård alltid er vakkert pyntet med blomster. Kona gjennom nesten 40 år er gravlagt like ved sine svigerforeldre.  Foto: Sturla Nordbøe

Pårørende har hatt for dårlig tilbud om hjelp, men det er blitt atskillig bedre.

Oddvar Bakke
NAMDALSAVISA

RØRVIK: Den pensjonerte sjømannen, lokalpolitikeren og samfunnsaktøren fra Rørvik sitter nå i landsstyret for Lungekreftforeningen på femte året. Han vil bruke ytterligere ett år i arbeidet for kreftsaken. Kongstanken er bedre hjelp og støtte for pårørende til mennesker som rammes av kreft.

– Pårørende har hatt for dårlig tilbud om hjelp, men det er blitt atskillig bedre, fastslår Oddvar Bakke.

Mer enn de fleste har 70-åringen fått erfare hvordan sykdommen kan ramme en familie. Alle de tre familiemedlemmene døde av lungekreft i løpet av fem år. Hans kjære Tove måtte gi tapt for kreften i 2005, etter to års sykeleie. Tvillingsøstera hennes døde to år tidligere, mens Oddvars egen søster døde i 2008.

– Alle tre var røykere. Min søster var den eneste i den familien som røkte. Nå er det heldigvis slutt på at kreftrammede røykere får høre at de nærmest er skyld i sykdommen selv, men det er klart at røyking ofte er medvirkende til lungekreft. Men ikke-røykere rammes også, påpeker enkemannen.

Fikk kreft selv også

Oddvar Bakke har selv aldri røkt. For fem år siden ble han rammet av prostatakreft, fikk operasjon umiddelbart og er nå i fysisk god form. På veggen i leiligheten kloss ved hurtigbåtkaia henger det bilder av Tove og Oddvars fire barn, to jenter og to gutter. Ingen av dem har fått påvist kreftsykdom.

– Begge jentene har hatt kontakt med en genetisk veileder og blitt anbefalt å ta en sjekk, sier han.

Kreftforeningen har underforeninger for flere typer kreft, deriblant lungekreft – den mest dødelige av krefttypene.

Rørvikmannen roser Lungekreftforeningen, der han nå selv tar et tak som styremedlem. Foreninga har totalt seks styremøter og en landskonferanse i løpet av året.

I tillegg er det andre arrangement i regi av foreninga. Lungekreftdagen arrangeres 8. november, i år ved Stavanger sykehus. Denne helga har det vært pårørendeseminar i Oslo, der Oddvar Bakke selv har vært administrator.

– Det som har vært et problem er at mens den syke blir hørt, så har det ikke vært tenkt mye på pårørende.

Familie ble kontaktnett

Bakke erfarte samtidig en viss kjønnsforskjell de to årene kona hans var syk.

– Kvinner har gjerne et nettverk rundt seg med venninner, og kvinnene prater om det meste. Vi mannfolk snakker stort sett bare om jobb og minder seriøse saker, forklarer han.

For skipsføreren med fartstid både innaskjærs og utenriks, ble familien redninga i den vanskelige sykdomsperioden. Kona, barna og han selv pratet veldig åpent om situasjonen, og barnebarna fikk god informasjon og et ganske naturlig forhold til bestemors sykdom. Blant annet da Tove mistet håret under behandlinga.

– Jeg følte meg veldig alene i tida etter at Tove gikk bort i forhold til det jeg mente var venner og kamerater. Nesten ingen har vært innom dørene her og spurt meg hvordan det går. Det er tungt. Men samtidig har jeg forståelse på et vis, Mange menn føler nok usikkerhet og er redde for å ta kontakt i slike situasjoner, tror 70-åringen.

Endret personlighet

Gjennom Lungekreftforeningen er Oddvar Bakke blitt kurset som likeperson for Nord-Trøndelag. Det betyr at mennesker som rammes av kreft eller blir pårørende til syke, kan bli oppringt av Bakke når de ønsker noen å prate med. Mange er for eksempel svært redde for å takle livet når de blir alene.

– Ofte skal det lite til før folk åpner seg og tømmer sine følelser, gjerne i en halv time.

Sjømannen fra Rørvik har vært mye borte på jobb og er vant til å ordne seg selv, Det tror han hjalp ham i tida etter at han ble alene. Skipsføreren jobbet et års tid etter at Tove gikk bort. Han har valgt å fortsette livet alene, selv om han noen ganger tenker på at han skulle ha delt reiser og opplevelser med noen.

Planen var en gang at ekteparet skulle kjøpe hus på Gran Canaria og bo der noen måneder i året. Enkemannen reiser likevel ofte til Amadores – til det samme hotellet – og der har han i likhet med her hjemme en stor omgangskrets.

– Hva gjorde Toves bortgang med deg?

– Først ble jeg svært bitter, hadde lett for å bli amper. Jeg var nok ingen enkel mann å jobbe sammen med. Samtidig er jeg nok blitt en mykere og mer ydmyk person. Jeg har en god familie med mange barnebarn rundt meg. Men urettferdighet tenner meg og får meg til å si fra, smiler Oddvar Bakke.