Noen studenter er gode på å planlegge økonomien, andre tar det som det kommer

Utleieprisene redder budsjettet

At det er billig å bo i Namsos, redder studentbudsjettet. Og de fleste jobber ved siden av for å spe på studielånet.

KLARER SEG Vernepleierstudentene på Nord universitet i Namsos klarer seg på stramme studentbudsjett, men sper på inntektene med ekstrajobb ved siden av studiene. Fra venstre: Dag Vøllestad Aakre, Marita Malm, Tomas Pettersen og Siv Helene Ulvin.  Foto: JONAS OLSEN

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Planlegge? Sette opp et budsjett? Gutta rister på hodet. Det er ukjente begreper for dem. De kjøper det de trenger. Ferdig med det.

– Jeg setter av penger til det som trengs, sier Siv Helene Ulvin. Som mamma til en liten gutt får hun utbetalt overgangsstønad i tillegg til lån og stipend. Og selv om det er flere utgifter med å ha et barn, klarer de seg på det. Siv jobber ikke ved siden av studiene. Det gjør de andre tre som i likhet med henne går andreåret på vernepleierutdanninga ved Nord universitet i Namsos.

Jobber i helsesektoren

Som studenter på helsefag har de skaffet seg ekstrajobber innenfor faget. Tomas Pettersen jobber på psykiatrisk avdeling på sykehuset. Dag Vøllestad Aakre er tilkallingsvikar på Helsehuset, mens Marita Malm tar vakter på en avlastningsbolig.

– Så jobber vi i sommerferien og i juleferien i tillegg. Da tjener vi en god slump penger som vi kan leve på de neste månedene, forklarer Dag.

Lærte om smart økonomi

Ta eksamen, jobb litt på si. Vær forsiktig med kreditt. Ha penger i bakhånd. Planlegg og ta kontroll over egen økonomi. Det er smart studentøkonomi.

 

Tomas forteller at han drar inn rundt 7.500 kroner per måned på ekstrajobben.

– Hadde vi ikke hatt jobb ved siden av, ville det blitt stramt. Jeg tipper jeg ville hatt tusen kroner igjen når husleie og regninger var betalt, sier Marita.

Og det er for lite.

Billig å bo i Namsos

– Vi har fordel av at det er billig å bo i Namsos, mener Dag. Han deler bolig med tre andre og betaler 3.600 kroner i måneden. Tomas leier bolig av kjæresten som har kjøpt leilighet, og

Marita bor på studentboligene på Grand. Der er husleia 4.100 kroner. Siv har leilighet som hun deler med sønnen sin.

Nivået på husleier i Namsos er generelt lavere enn i storbyene. Det gjør at studentene har litt mer å rutte med.

– Hva med utgifter til mat?

De smiler litt. Det er ingen av dem som helt og fullt har oversikt over hvor mye penger de bruker på mat hver måned.

– Vi prøver å leve så økonomisk som mulig, men det er ikke så lett, medgir Marita.

– Det blir så jeg handler litt hver dag, og helst mer enn jeg burde, sier Siv, men legger til at hun kjøper first price-produkter på Kiwi og Coop-produkter som er et billigere alternativ.

Men lommetyver har de

Magne Gundersen snakket i sitt foredrag om lommetyvene, alle de små utgiftene som vi ikke regner med, men som i løpet av et år utgjør store summer.

– Har dere lommetyver?

Tomas nikker. Han kjøper ei eske porsjonssnus til mellom 80 og 90 kroner annenhver dag.

– Og hvor mye blir det på et år?

– Det har jeg ikke regnet ut. Jeg tør ikke, smiler han.

Dag unner seg ofte en pizza fra Tino's. Marita kjøper seg en kaffe milkshake på Krus titt og ofte, og Siv handler ofte lunsj i kantina på skolen. Alt dette er utgifter som kunne vært unngått, og som koster dem flere tusenlapper i året.

– Men vi må jo kose oss litt også. Det er viktig for livskvaliteten vår, påpeker de.

– Kjøper dere ting på avbetaling?

Men nå rister studentene på hodet. Så dumme er de tross alt ikke. Og tre av fire har Boligsparing for ungdom. Det er jo ikke så verst.