Sol og nattefrost i vente

Mange kan glede seg til en høstferie med mye sol og pent vær. Men vær obs på nattefrost.

FIN TID: Høst i fjellet. Svartkjelen er en behagelig følgesvenn.   Foto: Ragnar Prestvik

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Det er ventet mye sol og skyfri himmel i store deler av Namdalen denne uka. Det

er godt nytt for dem som har høstferie.

Men – lite skyer betyr også varmetap og dermed nedkjøling av bakken. Temperaturen vil nok synke i tida framover, med fare for minusgrader nattetid. Meteorologisk institutt ber folk som ferdes langs vegene om å være obs på glatt vegbane. Det skyldes flere forhold.

Lengre netter

I oktober har solbanen blitt betydelig lavere enn om sommeren, og dagene er kortere.

Kanskje vegbanen ikke rekker å tørke opp på dagtid etter nedbør eller duggfall, særlig hvis det er lite vind. Mange steder får nå også lite eller ingen sol, fordi fjell og åser skygger.

I tillegg har nettene blitt

lengre. I stille klarværsnetter er det i første omgang bakken som avkjøles ved at den taper varme mot verdensrommet i form av såkalt langbølget stråling. Den kalde bakken fører i sin tur til at lufta like over bakken kjøles ned, særlig hvis vinden er svak.

Perfekt for stjernetitting

Vi får en såkalt inversjon, som kan være utrolig kraftig

i de nederste titall centimeter over bakken. Selv om måleren

i bilen viser både tre og fire plussgrader, noen ganger mer, kan det være minusgrader på selve bakken, og ved våt bakke dermed fare for is.

Senhøsten kan altså være både skummel og vakker. For dem som liker å ta fine høstbilder med kameraet er sol og frost en populær kombinasjon, så vær forberedt på å bli bombardert med slike høstmotiver i sosiale medier. Skyfrie, kalde netter er også perfekt for dem som har en stjernekikkert stående.