Norsk langrenn rystet av Johaug-nyheten

«Jeg skal vise alle at jeg er uskyldig»

Norsk langrenn er i krise etter dopingsaker mot først Martin Johnsrud Sundby og nå Therese Johaug. Skipresident Erik Røste beskriver situasjonen som "en sorgens dag".

utrøstelig Therese Johaug var oppløst i tårer under dagens pressekonferanse.  Foto: NTB Scanpix

DYSTERT: Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff, lege Fredrik S. Bendiksen, leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og skipresident Erik Røste møtte pressen torsdag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB Scanpix

NAMDALSAVISA

OSLO: Torsdag ble det klart at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som ga Johaug kremen på samling i italienske Livigno, har tatt på seg skylden. Saken har allerede fått stor oppmerksomhet i nordiske medier og andre medier i Europa.

Johaug, skipresident Erik Røste, landslagslege Bendiksen og Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen, var på plass på en pressekonferanse på Ullevaal torsdag.

– Dette er en sorgens dag på alle måter. Det er en uvirkelig dag. Jeg kan ikke gjør annet enn å beklage det som har skjedd, sa Røste.

Gråtkvalt

En gråtkvalt Therese Johaug uttrykte klart at hun er uskyldig. Hun fikk beskjed om den positive dopingprøven for en uke siden.


– Jeg skal sitte rakrygget og fortelle det som har skjedd. Jeg er vanvittig fortvilet og forbannet over å ha kommet i denne situasjonen. Dette har vært den verste uken i mitt liv, innledet hun hulkende.

– Jeg fikk en krem fra Fredrik for å behandle en solbrent leppe. Mange som sitter her, så hvordan jeg (leppen hennes) så ut der. Jeg spurte om kremen sto på dopinglisten, og jeg fikk nei til svar. Jeg brukte kremen som anvist av legen. Fredrik er ekspert på idrettsmedisin, og jeg hadde full tillit til ham. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å ikke stole på ham, sa Johaug, som slo i bordet da hun var ferdig å forklare seg.

– Jeg skal kjempe. Jeg skal vise alle at jeg er uskyldig, sa hun.


Johaug tatt i doping

Langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

 

Trekker seg

Bendiksen uttrykte at han hadde gjort en stor feil og at han trekker seg som landslagslege med umiddelbar virkning.


– Jeg er dypt ulykkelig for at jeg ikke oppdaget at et av stoffene i kremen ikke sto på dopinglisten, og for at jeg har satt Therese i en veldig vanskelig situasjon. Jeg var hjemme hos henne den kvelden nyheten kom, og vi har holdt jevnlig kontakt siden. Jeg er oppriktig fortvilet over denne situasjonen. Jeg har ikke gjort jobben min som lege. Jeg kjenner Therese som veldig rettskaffen. Det er utenkelig at hun ville brukt et stoff hun viste sto på dopinglisten. Jeg kan ikke forestille meg at ville vært mulig, sa han.

I Martin Johnsrud Sundby-saken tok også en lege, landslagets Knut Gabrielsen, skylden. Skogstad i langrennskomiteen fikk i den forbindelse spørsmål om landslagets rutiner.

– Det er helt naturlig at et slikt spørsmål kommer, om tillit og rutiner, og om utøverne har tillit til vårt medisinske apparat. Nå har vi så langt konsentrert oss om å ta vare på de involverte. Vi har også vært opptatt av at dere skal bli kjent med saken, som er ganske fersk. Jeg ber om forståelse for at vi ikke har alle svar nå.


- En vekker for Norge

Frode Estil synes «fryktelig synd på Therese Johaug», og mener dopingsaken er en vekker for Norge.

 

Omdømmekrise


Siv Skard, førsteamanuensis i merkevarebygging ved Høgskolen i Kristiania, tror Johaug-saken kan være svært skadelig for omdømmet til norsk idrett.


– Nå er det to stykker som er tatt på relativt kort tid. Norge har vært en ambassadør for ren skiidrett, og vært veldig dømmende når utøvere fra andre nasjoner er blitt tatt tidligere, sier Skard til NTB, men legger likevel til at hun har tro på at Johaug kan bli tilgitt av det norske folk.

Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved samme høgskole, er mer usikker.

– Dette er jo nasjonalidretten vår. Men nå sier folk at "nå skjønner vi sammenhengen, nå skjønner vi hvorfor vi har vunnet så mye". Ser man én kakerlakk på kjøkkengulvet, vet man at det er hundre til i nærheten, sier Blindheim til NTB.

– Dette er spinnvilt. Det som var igjen av troverdighet i norsk langrenn er nå nedsmeltet. Dette er skikkelig ille, legger han til.