Ny norgesrekord for Vilhelm

Fiskeentusiast Vilhelm Skilhagen har satt nok en norgesrekord, denne gang en spisskate på 16,2 kilo.

NY NORGESREKORD: Vilhelm Skilhagen med den nye norgesrekorden på spisskate.  Foto: Roger Nilsen

HÅKJERRING: Hai på 203 kilo i Norge er ikke for alle og enhver.   Foto: Vilhelm Skilhagen

DYPVANNSFISKE: Roger Nilsen med god bøy i kraftig utstyr.   Foto: Vilhelm Skilhagen

NAMDALSAVISA

FOSNES: Det var på en fisketur utenfor Fosnes mandag at Skilhagen fikk skaten på kroken.

– Jeg kjente raskt at det var en bra fisk, men at den skulle være så stor som det den faktisk var hadde jeg ikke trodd. Nesten halvannen meter lang og en meter brei, det er en stor spisskate. I tillegg hadde den veldig bra kondisjon. En virkelig flott fisk, sier Vilhelm Skilhagen til Hooked.

Spisskaten som fant agnet til namsosmannen var hele 143 centimeter lang og fantastiske 16,2 kilo tung. Det er ny norgesrekord.


Storfisker

Skilhagen, som er sjøfiskeansvarlig for Utmarkscompagniet, vet litt av hvert om det å få store fisker på kroken. På en lang liste av troféfisker finner vi canadarøye på 10,2 kilo (norgesrekord), piggskate på 10,75 kilo(norgesrekord), skjellbrosme på 3,12 kilo (norgesrekord), steinbit på over 15 kilo, svære kveiter på duppmeite og ikke minst den tredje største fisken som noen gang er tatt på stang i verden, en håkjerring på nesten 1,1 tonn. Nå kan han altså notere seg for nok en drømmefisk, og norgesrekord på sin andre skateart.

Den flate kjempen var den første fisken som hugg denne mandagen, men fiskefølget på tre var på sjøen både lørdag og søndag, også. Lørdagen satset Skilhagen, Roger Nilsen og Tage Aarstad etter den mystiske og potensielt digre svartskaten langt til havs .

På over 500 meters dyp var det derimot håkjerringene som regjerte. De svære kaldtvannshaiene klipper stort sett alt av fortommer som ikke er laget av wire, og i løpet av fire fisketimer hadde Skilhagen mistet fire kroker fra mono-snøret sitt.

Håkjerring på 203 kilo

Roger Nilsen hadde på sin side utstyret i orden, og landet da også dagens skikkelige godfisk. Etter en tung sveiveøkt steg nemlig en håkjerring med en tabellestimert vekt på 203 kilo til overflaten. Etter at fisken var sikret ved båtripen, målt og fotografert, fikk den svømme tilbake til dypet, igjen. Dette tåler håkjerringene godt, da de ikke har svømmeblære og dermed ikke blir påvirket av trykkforskjellen i vannlagene.

Fiskedag nummer to blåste mer eller mindre vekk for karene, men mandagen ble altså minneverdig. Med en spisskate på 16,2 kilo etter under en times fiske, begynte økten utvilsomt bra. Samme dag landet karene også tre andre spisskater i tillegg til rekordfisken - alle ble satt uskadd tilbake i havet.

Storfiskeren fra Namsos er ikke i tvil om at det finnes enda større spisskater i området, men 16,2 kilo er i alle fall foreløpig det største, registrerte eksemplaret som noen gang er tatt på stang i Norge. Den tidligere rekorden er på 15,47 kilo.