Nordtrønderske utøvere må gjennomføre dopingprogram

Alle som representerer Nord-Trøndelag skikrets må gjennom et læringsprogram om antidoping.

Stort fokus: Skikretsleder Siv Jørgensen forteller at allle som representerer kretsen, her representert ved Johan Hundseth og Thomas H. Westgård, er pålagt å delta i læringsprogrammet «Ren utøver».  Foto: Svein-Tore Hovd

NAMDALSAVISA

INDERØY: Det opplyser skikretsleder Siv Jørgensen i kjølvannet av Johaug-saken, som slo ned som en bombe torsdag.

Må gjennom et program

Skikretslederen sier at kretsen lenge har hatt fokus på å være ren, og siden i fjor har alle som representerer eller som skal representere kretsen blitt pålagt å delta på et læringsprogram om doping.

– Alle som representerer Nord-Trøndelag skikrets må gjennom programmet «Ren utøver». Dette er et læringsprogram for idrettsutøvere, trenere, ledere og deres støtteapparat som gir elementær antidopingopplæring på en morsom og tilgjengelig måte, sier hun.

Jørgensen informerer også om at elevene på idrettslinja i Meråker og Steinkjer lærer om doping på skolebenken.

– På begge skolene har de antidopingopplæring i sin fagkrets, understreker hun.


"Etter flere vintre med snømangel var det ikke dette vi ønsket oss"

Bente Estil tror ikke dopingsaken til Therese Johaug får dramatiske konsekvenser for rekrutteringa til langrenn.

 

Frykter ikke mistanke

Skikretslederen tror ikke nødvendigvis Sundby og Johaug-saken fører til at det vil bli rettet mistanke mot de lokale skikretsene i tida framover.

– Folk, både i Norge og spesielt i utlandet vil nok bli mer mistenkelige når det kommer til norsk skisport. Tross dette tror jeg ikke vi som lokale skikretser får noen mistanker mot oss, sier hun.

Jørgensen understreker imidlertid viktigheten av å fortsette å være åpen om jobben man gjør.

– Dette er viktig for de helt i toppen, men også for oss som lokale kretser, for det er her det starter for alle, sier hun.


- En vekker for Norge

Frode Estil synes «fryktelig synd på Therese Johaug», og mener dopingsaken er en vekker for Norge.

 

– Fikk nok en støkk

Skikretslederen har ikke snakket med noen yngre utøvere i kretsen angående Johaug-saken, men tror den har vært en vekker for mange.

– Jeg tror nok de fleste får en støkk i seg over hvor lite som skal til for å bli tatt, sier hun.

Foreløpig tas det ikke dopingkontroller på juniorsida, noe Jørgensen mener det må gjøres noe med.

– Jeg mener man burde innføre dopingkontroller også hos de yngre, slik at de får kjenne på den mentale delen av det. Det er slik at man får et nytt forhold til det man har prøvd, og jeg tror det hadde vært en fordel for utøvere å ha vært gjennom en dopingkontroll som ung, sier hun.

Jørgensen tror også at Johaug-saken får utøvere til å tenke over ansvaret de har, og at de kommer til å ha dette i bakhodet nå før sesongstart.

– Dette er nok en liten vekker for flere nå før sesongstart. Her får man sett hvor stort ansvar hver enkelt utøver har, avslutter skikretslederen.


Norsk langrenn rystet av Johaug-nyheten

«Jeg skal vise alle at jeg er uskyldig»

Norsk langrenn er i krise etter dopingsaker mot først Martin Johnsrud Sundby og nå Therese Johaug. Skipresident Erik Røste beskriver situasjonen som "en sorgens dag".