Johaug suspendert i to måneder

Therese Johaug er suspendert i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Påtalenemnda har også åpnet sak mot tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen.

Suspendert Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping.  Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

NAMDALSAVISA

OSLO: Det bekrefter prosessfullmektig Niels R. Kiær i Påtalenemnda i Antidoping Norge overfor NTB.

– Vi er ferdig med den innledende saksbehandlingen, og siden utøveren har testet positivt på et særskilt stoff, har vi plikt til å suspendere utøveren så snart den innledende saksbehandlingen er over. Påtalenemnda har konkludert med en suspensjon på to måneder, sier han til NTB.

– Dersom vi hadde ment at hun ikke kunne straffes, ville ikke dette (suspensjonen) ha skjedd. Påtalenemnda mener hun kommer til å bli ilagt en utestengelse på mer enn to måneder, tilføyer Kiær.

Suspendert til 18. desember

Johaug avla 16. september en dopingprøve med spor av det forbudte stoffet clostebol. Langrennsstjernen og tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har forklart at prøven skyldes bruk av en salve for å lindre solbrente lepper.

Saken har den siste tiden vært utredet av administrasjonen i Antidoping Norge. Som følge av at den innledende saksbehandlingen nå er avsluttet, er Påtalenemnda koblet inn. Den har vedtatt å suspendere Johaug.

– Bakgrunnen for vedtaket er at Påtalenemnda er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld. Slik saken fremstår vil NIFs lov §12-9 således ikke kunne komme til anvendelse og suspensjon skal ilegges. Suspensjonen innebærer at utøver ikke kan delta i konkurranser og organisert trening, sier leder Anstein Gjengedal.

Administrasjonen i Antidoping Norge vil nå fortsette sitt etterforskningsarbeid før dokumentasjonen legges fram for Påtalenemnda for vurdering av påtalespørsmålet.

– Det er viktig å understreke at vi så langt kun har tatt stilling til selve suspensjonsspørsmålet, og på dette tidspunkt vil vi ikke kommentere detaljer i selve saken, sier Anstein Gjengedal.

– Påtalenemnda vil i de neste ukene vurdere hvilken utelukkelse som det vil bli nedlagt påstand om i påtalebegjæringen, sier prosessfullmektig Nils R. Kiær til NTB.

Sak mot Bendiksen

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har påtatt seg skylden for Johaugs positive prøve og trakk seg med umiddelbar virkning. Antidoping Norge bekrefter at han har vært inne til samtale i saken.

Bendiksen skal i sin forklaring ha gjentatt at han kjøpte salven Trofodermin på et apotek i italienske Livigno for å behandle Johaugs munnsår. Bendiksen bekreftet videre at han ga skistjernen salven uten å undersøke om den inneholdt stoffer som står på dopinglisten – og at han ga Johaug grønt lys til å bruke medikamentet.

Påtalenemnda i Antidoping Norge har som følge av forklaringen valgt å åpne sak mot legen.

– I henhold til NIFs lov § 12-3 (1) bokstav h) anses det å foreskrive eller gi et forbudt stoff eller metode som et regelbrudd. Påtalenemnda er av den oppfatning at det kan åpnes sak mot landslagslege Fredrik Bendiksen for mulig overtredelse av dopingbestemmelsene, heter det i onsdagens uttalelse. (NTB)