Vi bruker 11 000 kroner på forsikring, men ikke 19,90 kroner på refleks

– Altfor dårlige til å bruke refleks

Nordmenn er svært dårlige til å bruke refleks.

BLI SETT! Refleksens dag er 20 oktober i år. En refleks øker sjansen for å bli sett i høstmørket.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Tar man en titt rundt seg en tidlig morgen eller sen kveld, ser man at det er veldig få som bruker den svært viktige livredderen refleks.

– Vi kunne gjort en undersøkelse som synliggjorde manglende refleksbruk, men vi ser ikke poenget, siden endringene fra år til år er marginale. Hovedproblemet er og forblir det samme; vi er altfor dårlige til å bruke refleks, selv om vi vet og ser at det blir mørkere på høsten - hvert eneste år, sier kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg.

31 prosent av voksne bruker ikke refleks

Vi lærer tidlig at refleks er veldig viktig, likevel ser det ikke ut til at denne vanen videreføres til voksenlivet. Tall fra en undersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk i 2015, viser at kun 31 % av voksne bruker refleks. Dette er svært urovekkende, sier Faaberg.

– Vi vet at refleksen er med på å redde liv. Hvordan kan du som fotgjenger eller syklist føle deg trygg, hvis bilister og andre harde trafikanter ikke ser deg? Som myk trafikant er du den mest utsatte i trafikkbildet, uansett. Det henger jo ikke på greip at vi utsetter oss selv for fare på den måten, sier Faaberg.

– Mange glemmer

Selv om 10 av 10 merker at kveldene blir mørke, er vi ikke flinke nok til å bruke refleks

I følge Insurance Europe brukte nordmenn i snitt 11 000 kr på skadeforsikring i 2014. Reflekser finnes i alle prisklasser, men trenger ikke koste mer enn 19,90 kr. Det er derfor åpenlyst at den økonomiske investeringen ikke er årsaken til manglende refleksbruk.

– Det handler nok om at vi glemmer det, og husker det først når vi er ute og merker hvor "usynlige" vi er i mørket. Løsningen er å henge en refleks på hver jakke, eller feste en magnetrefleks på alle jakkeermer. Denne investeringen er liten sammenlignet med tryggheten den gir, og man trenger ikke bruke tid og energi på å huske refleksen hver gang man går ut døren.