Så utrolig meningsfullt

– Språkkafeen for flyktninger er det mest meningsfulle jeg har holdt på med, noensinne.

Glad Katrine Øien får NAs Lørdagsblomst for sitt initiativ til å starte språkkafe for flyktninger i Namsos.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Katrine Øien slår hendene overrasket sammen når NA kommer med ukas Lørdagsblomst. Det kunne ikke passet bedre. Denne helga skal det norske folk samle inn penger til Røde Kors sin virksomhet ute og heime, og Katrine Øiens språkkafe er en del av organisasjonen, nærmere bestemt Røde Kors Omsorg i Namsos.

Det var Katrine Øien som lanserte ideen om å lage en språkkafe for flyktningene i Namsos. Det skyldtes en helt spesiell episode:

Inviterte på en kaffekopp

– Jeg støtte på en ung syrer, en 22-åring som sto der og plagdes med bankkortet sitt. Han var helt ny i Namsos, hadde bare vært her i noen måneder, og det var tydelig at han gjerne ville prate. Derfor inviterte jeg han på en kopp kaffe, forteller Øien.

Etterpå falt hun i tanker om at det nok var flere som hadde det som den unge mannen. Hun slengte ut ei melding på Messenger: Kan vi få gjort noe for disse menneskene? Flere bet på. 29. april i år ble den første språkkafeen for flyktninger arrangert i andreetasjen på biblioteket i Namsos. Tilbudet har blitt en suksess, og nå møter det opp bortimot 30 små og store hver uke.

Vegen blir til mens vi går

– De har så lyst til å lære norsk, og vi har alltid nok å snakke om, sier Øien som har mange dyktige medhjelpere.

– Etter hvert har vi koblet oss på Røde Kors. Vi ønsket å kunne ha noen penger for å arrangere turer og utflukter. Da trenger vi også forsikring, og vi får også blant annet lånt redningsutstyr av Røde Kors når vi har behov for det, sier hun.

Flyktningene er takknemlige for tilbudet, og selv har Øien også stor glede av å bidra.

– De er både takknemlige og glade, og jeg har fått mange venner blant dem. Dette er virkelig meningsfullt, sier hun.