To namdalske kommuner på topp ti

TV-aksjonen samlet inn i underkant av 220 millioner kroner. Blant de ti mest gavmilde kommunene finner vi to fra Namdalen.

PÅ TUR FOR RØDE KORS – Det er stor giverglede ute blant folk og de aller fleste er blide og trivelige når vi ringer på, kan søstrene Siri Bjørlykke (til venstre) og Lene Bjørlykke Olufsen fortelle.  Foto: Runar Moen

NAMDALSAVISA

På topp troner Svalbard som har gitt hele 441,28 kroner per innbygger. Flatanger har gitt 157,98 kroner per innbygger, noe som er sjuende best i landet. Hakk i hæl er Røyrvik på en tiendeplass med 137,13 kroner fordelt på antall innbyggere.

På 32. og 34. plass finner vi Høylandet og Namsskogan kommune, som ga cirka 85 kroner per innbyger i Røde-Kors aksjonen.

Vi må derimot langt nede på lista for å finne Namsos kommune, som ligger tredje sist på lista med en 427.plass, etter å ha gitt 25,72 kroner per innbygger.

Til sammen har det blitt samlet inn i underkant av 220 millioner kroner i årets TV-aksjon, noe som gir et giversnitt på 42,15 kroner. Nord-Trøndelag fylke har til sammen gitt 5,6 millioner, og havner dermed på 14. plass i giverstatistikken.

Aksjonsleder i Trøndelag Eirik Hjulstad Iversen gleder seg over givergleden.

–  Disse pengene vil redde mange barn, sier han og vil berømme blant annet Flatanger kommune som ligger høyt oppe på giverlista.


Namdalske plasseringer i årets TV-aksjon

7. Flatanger 157,98 kr

10. Røyrvik 137,13 kr

32. Høylandet 85,97 kr

34. Namsskogan 84, 50 kr

46. Leka 63,04 kr

102. Fosnes 60,62 kr

138. Lierne 54,72 kr

184. Grong 49,89 kr

185. Snåsa 49,16 kr

238. Namdalseid 46,25 kr

270. Vikna 44,23 kr

347. Overhalla 26,60 kr

388. Nærøy 35,12 kr

427. Namsos 25,72 kr


Søstrene Bjørlykke var blant de mange bøssebærerne som tok beina fatt til inntekt for Røde Kors søndag.

 – Litt kaldt er det, vi får bare begynne å gå så vi kommer i varmen, sier Lene Bjørlykke Olufsen.

Sammen med søstera Siri Bjørlykke hadde hun meldt seg som bøssebærer til tv-aksjonen 2016, der inntektene i år går til organisasjonen Røde Kors.

Målet er at pengene skal bidra til å redde liv og gi omfattende helsehjelp til noen av de mest sårbare i verden – mennesker rammet av krig og konflikt.

– Røde Kors gjør en kjempejobb for mennesker i nød, så dette var noe vi ville være med å støtte, sier søstrene.

Flere betalingsmåter

I et blåmala hus på Spillum åpner Kjell Aune døra. Ut stikker også hodet til barnebarn Viktor (2), som er nysgjerrig på hvem som ringer på.

Kjell har pengene klar.

– Jeg bruker å gi hvert år. At pengene nå går til Røde Kors synes jeg er bra – de gjør en god jobb, sier Aune.

Siri og Lene kan fortelle at ikke alle har kontanter på seg i disse «papirløse» tider. Da er det greit at det finnes andre betalingsmåter.

– Det går fint å gi gjennom å ringe, sende SMS eller tjenester som Vipps og Mcash. Det er ikke alle som er heime når vi går på innsamlingstur, da legger vi igjen lapp med informasjon om hvordan de likevel kan gi sin støtte, forteller Lene.

Søstrene synes det er fint å bidra med å være bøssebærere.

– Det er stor giverglede ute blant folk og de aller fleste er blide og trivelige når vi ringer på, sier Siri – før ferden går videre innover boligstrøket på Spillum i Namsos.

Giverglede også i Nærøy

Også i Nærøy var mange bøssebærere ute i den fine, men noe kalde høstdagen.


- FLINKE TIL Å GI Kari Strøm (fra venstre), Ragna Strøm Aakvik og Steve Tetlie stilte opp for Røde Kors ved å gå med bøsser i Nærøy.  Foto: Tor Martin Årseth

Leder i Kolvereid Røde Kors, Kari Strøm, samlet inn penger sammen med Steve Tetlie og Ragna Strøm Aakvik. Trioen kunne melde om stor giverglede, selv om mange de var innom hadde reist bort for dagen.

– Folk har vært veldig flinke til å gi. Men vi har blitt nødt til å henge opp en del lapper, og håper at de gir penger når de komme heim igjen, forteller Tetlie.