Reagerer på påstander om taretråling fra Miljøvernforbundet

– Vi er helt sikker på at videoopptaket ikke viser området hvor det er høstet tare. Det er en umulighet.

Høsting Taretråling utafor Leka vekker reaksjoner. 

NAMDALSAVISA

LEKA: Råstoffsjef Ole Damm Kvilhaug i FMS Biopolymer reagerer på kraftsalven fra Norges Miljøforbund, som med undervannskamera har filmet havbunnen ved Horta naturreservat utafor Leka.

Miljøforbundet hevder at alt liv på sjøbunnen er gjort om til en steinørken – uten levende liv – som følge av taretråling.

Det har ført til skarpe reaksjoner på Leka, der blant andre ordfører Per Helge Johansen vil ha stopp på trålinga inntil det har kommet på plass en plan for kontrollert og bærekraftig høsting av tare.

Kvilhaug har sett filmen – og mener den gir et uriktig bilde.

– Filmen viser områder der det ikke har vært høstet tare, sier han, og fortsetter:

– I regelverket er det forbudt å høste tare under 20 meter. Filmen som er lagt ut på nett, viser dybder på 26 meter og mer. Derfor er filmen totalt misvisende. Den viser sandbunn. Tare vokser ikke på sandbunn, den vokser på fjell og steinbunn.

Faksimile 24.10.2016 Ordfører Per Helge Johansen i Leka reagerer skarpt på det som legges fram i filmen om taretråling.  

 

Henlagt

FMS Biopolymer ble politianmeldt av Miljøforbundet for knusing av koraller og rasering av fiskeområde i sommer.

– Vi ble politianmeldt, saken er ferdig etterforsket av politiet – og henlagt, sier han.


Miljøvernforbundet: – Som en steinørken på havbunnen

Her er filmen som Norges Miljøvernforbund hevder viser de dramatiske konsekvensene av taretråling utenfor Leka. – Det er som en steinørken på bunnen, sier Kurt Oddekalv.

 

– Det er veldig leit at den type opplysninger blir lagt ut, at det blir brukt videre av andre, legger råstoffsjefen til.

– Oppgitt?

– Ja. Det viser hvor liten kunnskap det er knyttet til høsting av tare, sier Kvilhaug.

Vil spore båt

Firmaet har bedt Fiskeridirektoratet om bistand.

– Vi har bedt Fiskeridirektoratet om sporing av alle båter som har vært i området for å få verifisert påstandene fra Miljøvernforbundet. Men vi har ikke fått tilbakemelding ennå, sier Kvilhaug.

– Det meste er jo feil med filmen som Miljøforbundet har lagt ut. De har filmet på dyp der det normalt ikke vokser tare. Det er helt merkelig at en organisasjon kan legge ut noe sånt, sier administrerende direktør Trond Helgerud i FMC Biopolymer.