«Ordet talent er ofte feil kommunisert»

Som sjef for toppidretten i Nord-Trøndelag skal Arnstein Finstad utvikle toppidrettskultur. For å klare det må han ha hjelp fra trenerne

OBSERVENTE TRENERE: Arnstein Finstad ønsker at trenere for yngre utøvere skal være opptatt av utvikling - Ordet talent blir ofte feil kommunisert, sier han.   Foto: Svein-Tore Hovd

NAMDALSAVISA

STEINKJER: – En god trener ser etter utviklingsmuligheter hos utøverne og er mindre opptatt av resultatene. Vi har noen kompetente trenere. Samtidig må vi spørre oss hvor flinke vi er til å rekruttere og utvikle nye trenere, sier Finstad.


Slik ble de beste best

I noen artikler skal vi se på hva som skillder de som ble best fra de andre. Hvilke egenskaper har de, hva var/er motivasjonen for å nå toppen?

Serien går på onsdager og lørdager.

Tidligere artikler: 15/10: Gunhild Følstad, 19/10: Sara Kværnø Saugen, 22/10: Frank Brissach.

I dag: Arnstein Finstad, Olympiatoppen Midt-Norge.

 

Morgendagens utøvere

Mens Olympiatoppen (OLT) på nasjonalt nivå har et overordnet mål om «å utvikle de beste utøverne i Norge til å bli best i verden», skal de regionale avdelingene av OLT sørge for at rekrutteringa til toppidretten er til stede.

– Vi skal være en pådriver for å utvikle morgendagens utøvere i Midt-Norge. Vi skal bidra til at Norge har en større bredde med utøvere i sjiktet bak de aller beste, kall det gjerne de som blir mellom 8. og 20. plass i en verdenscup, forklarer han.


– Hadde aldri et mål om å bli best

Tidenes beste namdalske fotballspiller hadde et avslappet forhold til toppsatsinga. Nettopp det tror Gunhild Følstad er årsaken til suksessen på fotballbanen.

 

Finstad er selvsagt opptatt av utøverne, men er samtidig opptatt av at det i Nord-Trøndelag skal skapes et grunnlag for å utvikle framtidas toppidrettsutøvere. Her mener han trenerne har en viktig rolle. Og ikke bare hvordan de legger opp aktiviteten, men deres evne til å observere.

– Langt viktigere enn å studere resultatlista, er det for en trener å se om utøverne har den rette iveren og lidenskapen. Rett og slett finne hva som er drivkrafta? Hvem som har «passion», sier han.

Han mener ordet «talent» ofte blir brukt feil.

– Det er i alle fall feil kommunisert. For det nytter ikke utelukkende å se på ei resultatliste hvem som har talent. For skal man bli god må det ligge en stor motivasjon i bunn. Utøverne må ha gjennomføringsevne og lidenskap. Det er det som skal definere talentet. Da er det dumt å ha trenere som bare er opptatt av dem som presterer der og da.

For som utøverne ønsker han også at trenerne har langsiktighet.

– De må hjelpe utøverne til å se langt, og passe på å få med utøverne som kanskje ikke er best nå, men som utvikler seg i takt med sitt nivå, alder og fysiologiske utvikling.


På lag med utøveren

Trenerkarrieren startet som trener for Vebjørn Rodal. Siden har Frank Brissach vært topptrener.

 

Allsidighet

Finstad mener nordtrønderidretten har en veg å gå for å gi utøverne en solid ballast for å tåle treninga som må til for å bli en god senior.

– Skal vi skape toppidrett i Nord-Trøndelag, må vi ha utøvere som har lært seg grunnleggende basis- og bevegelsesferdigheter fra ung alder. Det er mange som tror at bare man driver flere idretter så er man allsidig. Det trenger ikke være riktig.

– Hva mener du?

– Det avhenger helt av hvordan den enkelte idrett legger opp sin trening, men faren er at man blir spesialisert i hver idrett, uten at man får med seg den «fysiske grunnmuren», som er grunnleggende basisferdigheter, sier han.


– Jeg har følt mye på egoismen

Med sju kongepokaler er hun blant Namdalens største idrettsutøvere gjennom alle tider. Men Sara Kværnø Saugen føler livet er mer meningsfullt nå.

 

Samspill

Som langrennssprinter var Finstad selv en utøver på høyt nivå. Han mener toppidrettsutøverne har mange fellestrekk, uansett idrett.

– De har en sterk motivasjon og gjennomføringsevne. Samtidig har de beste selvinnsikt og gjør rette valg. De er også flinke til å involvere treneren sin.

Akkurat det er en nøkkel, mener Finstad.

– Et godt samspill skaper et team, der det er rom for at utøverne tør spørre treneren og utfordre han eller henne. Det skaper god dynamikk. Jeg ser også et trekk at de beste er nysgjerrige. De er hele tida på søken etter noe som kan utvikle dem.

– Hva er status for toppidretten i Nord-Trøndelag?

– Det er bevegelse i noen miljø, men fortsatt har vi en god jobb å gjøre, sier Finstad.