«Hadde jeg tenkt med pengeboka hadde jeg flyttet for lenge siden»

«Du må huske på en ting, Dahle. Du kan ikke lære bort noe du ikke kan selv».

PÅ HEIMEBANE Thomas med sine viktigste medspillere. Fra venstre: Solfrid Andersen Dahle (34) og barna Tobias (1) og Solveig Amanda (4).  Foto: Bastian Øien Alstad

NAMDALSAVISA

TRONDHEIM: Det sa Rosenborg-legende Nils Arne Eggen til Thomas Dahle fra Flatanger under et trenerkurs for åtte år siden.

– Det er kanskje banalt av meg å si. Men det Nils Arne sa har jeg tatt med meg hele vegen. Det handler om å hele tida være i forkant som fotballtrener. For å lære bort, må man kunne det man driver med, sier Ørn-treneren heime i sin leilighet i Fossegrenda i Trondheim.


Slik ble de beste best

I noen artikler skal vi se på hva som skiller de som ble best fra de andre. Hvilke egenskaper har de, hva var/er motivasjonen for å nå toppen?

Serien går på onsdager og lørdager.

Tidligere artikler: 15/10: Gunhild Følstad, 19/10: Sara Kværnø Saugen, 22/10: Frank Brissach, 26/10: Arnstein Finstad, Olympiatoppen Midt-Norge, 29/10: Mona Holm Solberg, tidligere sleggedronning.

I dag: Fotballtrener Thomas S. Dahle, Trondheims-Ørn.


Avaldsnes

Vi møter Thomas Dahle i «Brakka» på Lade før mandagens trening. Sammen med assistenttrener Ole Jørgen Skjervø har han hele dagen analysert søndagens bortekamp mot Røa, som endte 2–2.

På feltet tar Dahle seg god tid til å gi tilbakemeldinger til alle spillerne på laget, som han tidlig i høst tok over etter en to års pause som trener. Før det ble klart at mannen fra Flatanger igjen skulle styre Ørn-skuta, var han aktuell som trener for topplaget Avaldsnes.

– Hadde jeg tenkt med pengeboka hadde jeg flyttet til Avaldsnes for lenge siden, smiler han.

Treninga er over, og hjemme venter kona Solfrid Andersen Dahle (34) og barna Solveig Amanda (4) og Tobias (1). Solfrid har selv hatt en lang fotballkarriere for både Trondheims-Ørn og landslaget. Nå jobber hun som fysioterapeut og er en del av Trondheims-Ørns team.


– Hadde aldri et mål om å bli best

Tidenes beste namdalske fotballspiller hadde et avslappet forhold til toppsatsinga. Nettopp det tror Gunhild Følstad er årsaken til suksessen på fotballbanen.

 

Startet opp nattklubb

På bilturen hjemover begynner Dahle å snakke om det «glade 90-tall», da han sammen med Geir Martinsen grunnla utestedet After Eight i Namsos i 1995. Utestedet viste flere fotballkamper og hadde mye med Rosenborg-spillerne å gjøre. Slik begynte Thomas å bygge seg et solid nettverk han senere skulle få bruk for. 44-åringen legger på ingen måte skjul på at han er en ledertype.

– Jeg kommer fra en fotballfamilie og begynte å pushe meg selv i veldig tidlig alder. Pappa og onklene mine var forbilder, og det var alltid en eller annen konkurranse. Jeg er overbevist om at det er grunnen til at jeg alltid vil være med å ta et tak, og jeg vil alltid prøve å være i forkant.


På lag med utøveren

Trenerkarrieren startet som trener for Vebjørn Rodal. Siden har Frank Brissach vært topptrener.


Trener Thomas Sandø Dahle begynte som trener da han var 17 år. Nå er målet å gjøre Trondheims-Ørn til et topplag i Norge.  Foto: Bastian Øien Alstad

 

Trener som 17-åring

Allerede som 17-åring begynte han å trene Flatangers A-lag, sammen med makker Per Inge Aagård. Senere flyttet han til Namsos, der han ble tatt opp i A-lagsstallen til NIL. I 1996 meldte han overgang til Steinkjer.

– Jeg husker jeg debuterte for Steinkjer i Kleppen mot Namsos 16. mai. «Judas», ropte russen til meg, sier Dahle og ler.

Noen år senere fikk han prøve seg på det nest høyeste nivået i Norge, gjennom spill for Strindheim IL. Og denne overgangen var nåværende Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen delaktig i.

– Jeg kjente han godt fra tida da jeg drev After Eight, og det var på mange måter han som fikset slik at jeg fikk spille på Strindheim, forteller Dahle.


«Ordet talent er ofte feil kommunisert»

Som sjef for toppidretten i Nord-Trøndelag skal Arnstein Finstad utvikle toppidrettskultur. For å klare det må han ha hjelp fra trenerne

 

Vil gjøre Ørn til toppklubb

Etter noen år i Stjørdals-Blink på tampen av karrieren la Dahle fotballskoene på hylla, og tok over som trener for Trondheims-Ørns juniorlag. Det var da trenerkarrieren for alvor startet, og nå er han ikke i tvil om hva han vil.

– Jeg vil være med på å bygge opp Trondheims-Ørn til å bli en toppklubb igjen. Det er ikke så mye som skal til, og den reisen vil jeg være med på, sier treneren bestemt og legger til:

– Selv om jeg har hovedansvaret er ikke dette et «one man-show». Vi jobber som et team. Vi har begrenset med økonomiske ressurser sammenliknet med for eksempel Lillestrøm og Avaldsnes. Det trigger meg til å jobbe enda hardere.

Da Dahle overtok som hovedtrener i Trondheims-Ørn for første gang i 2011, var klubben i økonomisk krise, og Dahle fikk som hovedtrener ikke utbetalt en eneste krone det første året. Senere fikk han permisjon fra jobben på St. Olavs, da han etter hvert kunne leve av trenerjobben i Ørn. Etter cupfinaletapet i 2014 tok han seg en pause fra fotballen, men var aldri i tvil om at han igjen skulle jobbe som fotballtrener.

– Jeg er alt for målbevisst til å ta ting som det kommer. Det var alltid planen å bli trener igjen, sier han.


– Jeg har følt mye på egoismen

Med sju kongepokaler er hun blant Namdalens største idrettsutøvere gjennom alle tider. Men Sara Kværnø Saugen føler livet er mer meningsfullt nå.

 

Engasjert

– Hvordan vil du beskrive deg selv som trener?

– Hvis du spør spillerne på Ørn tror jeg de ville sagt at jeg er engasjert. Det viktigste for meg er å alltid være forberedt og i forkant. Jeg mener også jeg er tydelig i hva jeg ønsker å få fram, og involvere alle i klubben, både spillere og støtteapparat. Det finnes en balansegang mellom det å være en tydelig trener til å noen ganger overlate avgjørelser til spillerne, sier Dahle.

– Hva er den langsiktige målsettinga som fotballtrener?

– Nå har jeg fullt fokus på Trondheims-Ørn. Jeg har ambisjoner, og har som mål å utvikle meg videre som fotballtrener. Det langsiktige målet er å bli trener for en tippeligaklubb, avslutter Thomas Dahle.


Slik ble de beste best

Dronninga som abdiserte

Gleden av å drive med idrett var den største drivkrafta for Mona Holm Solberg i hennes veg mot toppen. Derfor var det også naturlig å gi seg da motivasjonen forsvant.