Lene (19) fra Namsskogan vant pris som Hollywood-stjerner har fått før

Hva har Glenn Close, Helena Bonham Carter og Lene Cecilia Sparrok fra Namsskogan til felles? De har alle vunnet den samme prisen.

Fersk vinner Nå har også Lene Cecilia Sparrok fra Namsskogan mottatt heder på TIFF, og befinner seg i et eksklusivt selskap,  Foto: TOKYO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

NAMDALSAVISA

TOKYO: Torsdag ettermiddag lokal tid, ble Lene Cecilia Sparrok fra Namsskogan kåret til beste skuespillerinne under Tokyo International Film Festival (TIFF).

Prisen mottok hun for sin innsats i filmen «Sameblod», som også er hennes debut som filmskuespiller.

Det var en nervøs prisvinner som mottok heder og ære i Japans hovedstad.

– Hjertet mitt banker veldig fort. Jeg er helt målløs. Jeg vil takke lillesøsteren min som også spiller i filmen. Jeg ville ikke vært her uten henne. Tusen takk, sa Sparrok i sin takketale.

Lovprises

I filmen spiller både Lene Cecilia og lillesøsteren Mia sentrale roller, og regissøren er full av lovord.

– Jeg begynte nesten å gråte på scenen da det ble annonsert at Lene vant. Det er hennes første film, og hun er bare 19 år, forteller filmens regissør Amanda Kernell.

– Lene og Mia jobbet så hardt. Skuespill er mye hard jobbing. Lene har vært så modig og dyktig, og jeg er så glad for at hun vant prisen, som jeg synes hun virkelig fortjener, meddelte Kernell.

Vant Lene Cecilia Sparrok og regissør Amanda Kernell på Tokyo International Film Festival  Foto: Tokyo International Film Festival

 

Overbeviste juryen

Handlinga i «Sameblod» er lagt til 1930-tallet, en tid hvor mange samer ble utsatt for grusomme overgrep. Sparroks innsats som den unge samejenta Elle Marja gjorde inntrykk på TIFF-juryen.

– Ett blikk på henne, og hun eksisterer umiddelbart og fanger vår oppmerksomhet. Vi vil aldri glemme henne, hun er så naturlig. Gjennom henne, overvinner karakteren den uforståelige rasismen, sier jurypresident Jean-Jacques Beineix.

Celebert selskap

TIFF er en av verdens største og mest anerkjente filmfestivaler, og har vært arrangert siden 1985.

Gjennom årenes løp har mange verdensstjerner vunnet prisen, blant annet Glenn Close og Helena Bonham Carter. Og nå altså 19 år gamle Lene fra Namsskogan.

Om Namdalens nye filmstjerne fortsetter i yrket er usikkert.

– Det vet jeg ikke. Jeg har lyst til å fortsette med reindrift, så hvis jeg kan kombinere med skuespill kan det hende. Det får tida vise, sier Sparrok.