Trump blir president

Donald Trump tok til orde for samhold i USA i sin seierstale i valgkamphovedkvarteret i New York.
NAMDALSAVISA

NEW YORK: I talen rakte han ut en hånd til sine politiske motstandere.

– Nå er det på tide at republikanere og demokrater kommer sammen som et forent folk, sa Trump.

Han fortalte at Hillary Clinton har ringt ham og erkjent valgnederlaget.

– Hun har jobbet veldig hardt over en svært lang periode. Vi skylder henne takknemlighet for det hun har gjort for landet, sa Trump.

– En bevegelse

I talen hevdet Trump at det ikke var en valgkamp som førte ham fram til seier – men en bevegelse som besto av millioner av vanlige menn og kvinner. Valgkampen er over, men vårt arbeid med denne storslåtte bevegelsen har så vidt begynt, fastslo Trump.

– Jeg ser fram til å være presidenten deres, sa Trump, som ytret håp om at amerikanerne vil være stolte når hans tid som president er over.

– Ingenting vi ønsker for vår framtid, er utenfor rekkevidde, sa han videre.

Trump sa også at USA "vil komme godt overens" med alle nasjoner som ønsker å komme godt overens med USA.

– Jeg vil si til verdenssamfunnet at selv vi om vi vil sette USAs interesser først, vil vi opptre retteferdig overfor alle.

Økonomisk vekst

Trump lovet også, som under valgkampen, at hans administrasjon vil doble USAs økonomiske vekst.

– Vi vil sørge for at millioner av folk kommer i arbeid mens vi bygger opp vår infrastruktur, sa Trump.

Den nyvalgte presidenten lovet videre støtte til USAs veteraner.

– Vi vil ta godt vare på våre veteraner. Jeg har blitt kjent med mange av dem i løpet av denne 18 måneder lange reisen, sa Trump.

– Historisk

USA neste visepresident, Mike Pence, sa før Trump gikk på scenen at "dette er historisk".

– Det amerikanske folket har talt, og det amerikanske folket har valgt sin nye mester. USA har valgt en ny president, og det er nesten vanskelig for meg å finne ord for å beskrive æren jeg og familien min føler, sa Pence.

Nederlag

Et enormt nederlag for Hillary Clinton og demokratene, men også for president Barack Obama, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om det amerikanske valget.

– Det var ikke dette resultatet jeg hadde ventet eller håpet på. Det har vært ført en polarisert kampanje som har skapt en energi som har gått i retning av republikanerne, sier Støre til NRK.

Støre: demokratene må gå i seg selv

Han poengterer at det er et dypt splittet land som nå har valgt sin neste president og mener demokratene nå må gå i seg selv.
– De har hatt vanskeligheter med å fange opp frustrasjonen blant velgerne. Det er store forskjeller mellom folk, og mange opplever at de ikke blir hørt og tatt på alvor. Toget kjører, og de står igjen på perrongen, sier han til NRK.

Uavhengig av valgresultatet framholder Støre at Norge vil "finne ut av det med amerikanerne".
– Vi er alliert med USA. Det vil vi videreføre, sier han.

Venstre-lederen bekymret

Venstre-leder Trine Skei Grande mener norsk sikkerhetspolitikk kan bli påvirket av Donald Trump som amerikansk president.

– Jeg synes det har skremmende perspektiver over seg, sier Grande til NTB.
Hun viser til Trumps uttalelser om NATO og mener han trekker i tvil den klare forutsetningen om at USA vil stille opp for Europa.
– Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-lederen dagen etter at regjeringspartiene med hjelp av Ap sikret flertall for en ny langtidsplan.

– Ingenting positivt

Hun er også redd for at Trump som president vil påvirke verdensøkonomien negativt.
– Utviklingen vil kunne bli påvirket av en president som er så kritisk til internasjonal handel. Konsekvenser vil det også bli for klimaarbeidet. Trump mener jo Parisavtalen er en kinesisk konspirasjon, sier hun.
På spørsmål om hun finner noe som helst positivt med utsiktene til en president Trump, svarer hun:
– Ikke i dag.