Leonard Cohen 1934-2016

En kjempe har forlatt oss

Når forfatter Håvard Rem kommer til Namsos og Woodland-festivalen, skal Leonard Cohen hylles med både ord og sang.

  Foto: Vidar Ruud (NTB/Scanpix)

Håvard og Simen Rem kommer for å spille under Woodland-festivalen.   Foto: André Løyning

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Fredag våknet vi til den triste nyheten om at Leonard Cohen var død. Den canadiske låtskriveren og poeten ble 82 år gammel.

I løpet av sin mangeårige karriere ga Cohen ut 14 studioalbum og åtte livealbum. Blant hans mest kjente låter er

«Hallelujah», «Suzanne», «First We Take Manhattan» og «Bird On The Wire».

Imponerende livsverk

Forfatter og lyriker Håvard Rem har lenge hatt et nært forhold til Cohens tekster og musikk.

– Det var en svært trist beskjed å få. Samtidig kom det ikke helt uventet. Han var 82 år og har i det siste meldt at formen var skrantende, sier Rem.

For få uker siden slapp Cohen det som skulle bli hans siste album, «You Want It Darker».

– Etter min mening er hans tre siste album noe av det beste han har gjort i karrieren. Han etterlater et livsverk med sanger og tekster som jeg tar med meg resten av livet, sier Rem.

Om to uker er Rem på plass i Namsos for å delta på Woodland-festivalen. Der skal han lese dikt under konserten som skal hylle The Band, «The Last Waltz». Han skal også selv holde konsert, sammen med sin sønn Simen Rem, der repertoaret består av sanger av Bob Dylan og nettopp Leonard Cohen.

– På en måte blir det enda mer meningsfylt å tolke sangene hans nå som han er borte. For meg er Cohen like stor som Dylan. Selv var de gode venner og begge rangerte den andre som nummer en, sier han.

Forfatteren opplyser at Dylan faktisk var den aller første som tolket Cohen-låta «Hallelujah».

– På konserten skal vi følge begge to gjennom karrierene deres, og vi gleder oss veldig til fortelle historiene deres til publikum i Namsos, sier Rem.

– En stor poet

Håvard Rem har samarbeidet med Åge Aleksandersen, som i 1997 ga ut plata «Fredløs – Dylan på norsk», der tekstene er oversatt av Rem.

– For meg er Åge Norges svar på Dylan. Jeg glemmer ikke da Åge inviterte meg til hytta si i Oppdal for å oversette tekstene til trøndersk, sier han.

Dette blir nok diskutert mer når forfatteren skal samtale med Dylan-forfatter og namsosing Steinar Gismerøy Olafsen under Woodland-festivalen.

– Cohen har betydd veldig mye for meg. Ikke bare musikken hans, men også bøkene og diktsamlingene han ga ut.

Cohen var en stor poet – og kunne like fullt ha vunnet Nobelprisen i litteratur, som Dylan nettopp gjorde, sier Olafsen.