Første fly til Langtvekkistan

NAMDALSAVISA

Jeg makter ikke å forstå dette presidentvalget, og jeg makter ikke å stole på ham som har vunnet.


Donald Trump valgte en forgylt rulletrapp som transportmiddel da han for et drøyt år siden annonserte at han skulle stille til valg som president. Vi har ledd av ham hele veien, frem til cirka klokka 03.00 på valgnatta.


Jeg greier ikke å stole Donald. En mann som gjentatte ganger blir tatt for å rakke ned på kvinner, har et sterkt ønske om å bygge en mur og holde en hel religiøs gruppe ute av landet er vanskelig å ta på alvor. I Europa har vi sett liknende ting før, men USA har fortsatt til gode å velge en fyr som er flink til å få opp stemninga – bare for å se at alt raser omkring dem.


Berlinmuren falt før jeg ble født. 9. November 1989 raste den mot marken under seg, på dagen 27 år før vi våkna til Trump som president. Jeg har ikke kjent på den mistenksomheten og alle konspirasjonene som eksisterte mot den jødiske befolkningen på kontinentet vårt for bare noen tiår siden. Men jeg har levd i en tid hvor den samme typen mistenksomhet rettes mot muslimer.


Hvordan skal vi orke en verden hvor slike holdninger får lov til å blusse opp med jevne mellomrom. Lærer vi seriøst aldri av fortida? Jeg er så lei akkurat nå.


Hillary Clinton var bedre kvalifisert, og har jobbet beinhardt for å komme dit hun vil. Til ingen nytte. Hun ble slått på målstreken av en sexistisk mann – og fikk dermed oppleve noe som kvinner opplever over hele verden, hele tida. At jobber de er mer enn nok kvalifisert til blir snappet foran nesa på dem, fordi enkelte er usikker på om en kvinne kan gjøre jobben. Hillary har nok ikke tapt utelukkende fordi hun er kvinne, men at det er en faktor? Det tror jeg veldig sterkt på.


At Trump har kommet med nedverdigende, og hatefulle ytringer, rettet mot kvinner ser ikke ut til å ha stoppet velgerne hans. De har åpenbart gitt katta i det han har sagt, og måten han oppfører seg på. Jeg er så jævla bekymret for hvordan det her skal ende. Hvordan kan en fyr som er anklaget for så mange overgrep, voldtekt og attpåtil kaller kvinner både det ene og det andre blir president? Og ikke for å snakke om kona hans som ønsker å kjempe mot mobbing. Kanskje Melania skal starte den kampen ved sitt eget kjøkkenbord.


Jeg vet ikke hvor denne verden er på vei, eller hva som vil skje. Kanskje går det her fint, også kan vi bare spole kjapt frem til 2020 og nytt valg. Men jeg holder en knapp på å bestille meg en enveisbillett til Langtvekkistan. Så skal jeg sitte der, og observere en verden som åpenbart går på repeat, og krype ut når det begynner å se trygt ut igjen. Men du veit: skinnet kan bedra, og folk har latt seg lure før. La oss krysse alt vi har for at noen er fornuftige nok over Atlanteren til å lukte lunta før det er for sent.