Flere får NM-sjanse

Større kvoter og mesterskap som arrangeres samtidig, gjør at flere av løperne "et stykke ned på lista" får sjansen til NM-start i vinter.

FLERE I NM Større kvoter til start, samtidig som at flere av de beste ikke går NM, gjør at flere av utøverne et stykke ned på lista får sjansen til NM-start i forhold til 2015. Dette bildet er fra NM på Røros i 2014.  Foto: Svein-Tore Hovd

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Tidlig i høst gikk diskusjonen høyt om hvorvidt de anslåtte FIS-grensene ville gjøre at nåløyet for å få gå en av de to første NM-distansen ville bli svært så trangt.

Nå viser sesonginformasjonen som skiforbundet la fram tirsdag, at det derimot blir flere som får gå NM i vinter enn da mesterskapet ble arrangert i Tromsø i 2016.

For mens 150 hadde startplass på 15 km som åpnet NM i Tromsø sist vinter, vil 180 herrer få plass når første øvelse blir avviklet på Lygna torsdag 2. februar i 2017.

Det er den da gjeldende FIS-punktlista som vil legges til grunn for hvem som får gå i rennet, som ofte har fått stempelet langrennssportens «Norge Rundt».

Skiforbundet anslår at poenggrensa for å få gå 15 km i NM vil ligge på ca 120 FIS-punkter.

På 30 km skiathlom blir det litt vanskeligere å få startplass. Her er det 150 startplasser, og man regner med at FIS-punktgrensa vil ligge på ca 100.

FIS-punktene er ei internasjonal liste som legges til grunn for startfelt og startlister i konkurranser. Vinneren av siste sesongs verdenscup, Martin Johnsrud Sundby har 0 i punkter, og topper lista.

På NM-sprinten og i konkurransene for damer, er det ingen begrensning. Det er det heller ikke i NM-stafetten.

Lista er også avgjørende for hvem som får starte på Beitostølen under den nasjonale sesongåpninga neste helg.

Her er det 150 startplasser, medberegnet løpere fra andre nasjoner.

Flere av de beste ikke til start i NM

For løpere som vet de ligger helt på grensa til NM-start, er det flere lyspunkt enn bare at kvotene er utvidet.

Det vil nemlig være flere av de beste som ikke stiller i NM.

* De som vet de skal til VM skal delta i maks to distanser under NM.

* Samtidig med NM arrangeres U23-VM og junior-VM i Park City. Norge sender mange løpere til USA. Disse kommer naturlig nok ikke til gå NM.

* Det er også verdenscup og prøve-OL i Pyeongchang første helga i februar, når NM avvikles. Norge skal sende totalt 6-10 utøvere til Sør-Korea.

Tv-tid

Årsaken til deltakerbegrensninga i NM del 1, er blant annet at NRK TV sender alle distansene, og det er ei tidsramme for å få «gjennom» alle løperne i «tv-tida».

Under NM del 2 i månedsskfitet mars/april er det derimot ingen deltakerbegrensning. Det førte blant annet til at under NM del 2 i fjor stilte over 300 løpere til start på 10 km for menn.