Butikken i bakgården

I sentrumsgata på Kolvereid står det et heimelaget skilt i vegkanten. Det viser deg ut av gata, inn i bakgården og til butikken til to filippinske venninner.

Asiatiske matvarer Jennifer Rosenvinge og Meriam Lund trives godt i det lille lokalet på Kolvereid.  Foto: Lena Erikke Hatland

NAMDALSAVISA

Klokka har akkurat passert 12.00, og det lille lunsjrushet har akkurat gitt seg i butikken til Meriam Lund og Jennifer Rosenvinge. Når klokka nærmer seg skoleslutt og middagstid, kommer kundene strømmende på igjen. Det kan bli travelt akkurat på den tida, forteller jentene.

Butikken er ikke akkurat stor. Når du går inn døra kommer du rett inn til varene. Passerer du noen heimelagde hyller lenger inn i rommet kommer du til disken. Bak den er kjøkkenet, som de selv har gjort om fra lager. I den lille, sjarmerende butikken selger damene asiatiske matvarer i tillegg til at de tilbyr både takeaway og catering.


Takeaway De tilbyr både catering og takeaway fra kjøkkenet som de har bygd selv.  Foto: Ledna Erikke Hatland

 

– Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger, sier Meriam Lund, som forteller at de åpnet dørene for første gang i mai 2015.

– Vi begynte med catering med en gang vi åpnet opp butikken, og nå er det mange som benytter seg av tilbudet. Vi leverer til alle slags selskap.

Jentene er klar over at butikken deres ligger litt beskjedent til i gata, men det gjør dem ikke så mye. De trives her, forteller de.

– Men vi har tenkt å reklamere litt mer. Det er mange som ikke vet hvor vi er, selv om folk på Kolvereid begynner å kjenne til oss nå. sier Lund.

– Men det er mange, som for eksempel i Rørvik, som ikke vet at vi er her i det hele tatt. Kanskje må vi henge opp et større skilt med lys mot vegen, ler hun.

Ideen om butikk kom jentene på  etter å ha snakket om at det ikke fantes noe liknende tilbud i nærheten.


MJRF Navnet MJRF er ei sammensetning av navnene til jentene og samboerne deres, men selv kaller både de og kundene det ofte bare for «Mini Market».   Foto: Lena Erikke Hatland

 

– Det bor mange asiater her. Hvis de ville ha asiatiske matvarer, måtte de reise helt til  Namsos eller Steinkjer. Vi tenkte at vi kunne starte opp her, så folk slapp det, smiler Lund.

– Vi var ganske spente, men ikke nervøse. Vi har mange filippinske venner som vi visste ville komme hit for å handle.

I butikken selger de også polske og russiske matvarer, og de hjelper gjerne folk som ønsker å lage mat de vanligvis ikke har på middagsbordet.

– Mange nordmenn ønsker å lage vårruller selv, så det hender at de kommer innom og spør oss om råd. Hvordan de skal lage dem og hvilke råvarer de skal bruke, sier Lund.

– Vi prøver å skaffe det folk trenger. Er det noen som kommer hit og spør etter et krydder vi ikke har, så prøver vi å få tak i det, sier hun.

Damene forteller at matvarene bestilles på nett fra Oslo.

– Vi har varer som folk ikke får tak i på vanlig  butikk, og jeg tror folk setter pris på å kunne komme hit for å handle disse tingene.


Allsidig Det er ikke bare asiatisk mat i butikken, damene selger også russisk og polsk mat, og de hjelper gjerne til med å skaffe matvarer folk måtte ønske det.   Foto: Lena Erikke Hatland

 

Butikken har åpent hver dag med unntak av søndag. Lund forteller at det er flere skoleelever som kommer innom i løpet av hverdagene.

– Det kommer mange ungdommer innom i  lunsjen eller etter skolen og det er takeaway som er mest populært, sier hun.

Butikken får også inn ferske grønnsaker hver 14. dag, og de selger for eksempel grønn papaya og søt mango, som ikke er så lett å finne andre

steder.

– Vi håper at vi blir kjent for enda flere, og vi vil takke dem som støtter oss og har tatt imot oss så godt. Vi er glade for at folk ønsker å prøve noe nytt, sier Lund, som forsikrer om at de kommer til å fortsette med å drive butikken.

– Vi tenker å fortsette som vi gjør nå, og hvem vet, kanskje blir vi større. Vi får se hva som skjer i framtida.

Hun kler på seg jakken, og gjør seg klar for å gå ut i det kalde været. Vakta hennes er over, og nå er det Rosenvinge som tar over, og skal lage mat til dem som har satt asiatisk på middagsmenyen for i dag.

– Vi trives godt, selv om vi er i bakgården. Det er nok av plass her.