Godt er mer enn nok!

Fødselsdepresjon 

Idas tips
  • Hvem kan hjelpe?
  • Fortell partneren din eller andre nære hvordan du har det, her kan du hente hjelp og støtte.
  • Snakk med jordmor eller fastlege dersom det kommer depressive tanker eller symptomer mens du er gravid. Har du vært psykisk syk tidligere, skal du tilbys tettere oppfølging under og etter svangerskapet
  • Snakk med jordmor på sykehuset om hvordan du opplevde fødselen og den første tiden.
  • Snakk med helsesøster på helsestasjonen om hvordan du har det og hvordan du opplever barnet ditt.
  • Helsesøster kan tilby støttesamtaler eller hjelpe deg med å finne ut hva som kan være den beste hjelpen for deg og barnet ditt.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet og Helsebiblioteket
NAMDALSAVISA

Facebook flommer over av søte små sovende babyer og #babylykke gir over 11 000 treff på instagram. Det er ikke rart at realiteten kommer som et slag i trynet når din baby kommer og ingenting blir som forventet.

Det er en forferdelig følelse når man ikke får taket på morsrollen. Da jeg ble mamma for første gang ble svært lite som jeg hadde forestilt meg. Den umiddelbare og altoppslukende morsfølelsen og kjærligheten til det nyfødte barnet kom ikke. Det som kom var søvnløse netter, tårer og et ønske om bare å sette seg på et fly og aldri komme tilbake. Lite visste jeg da at dette faktisk er ganske vanlig, og at det går over.

Det å gå fra to til å bli en familie på tre kan være det mest fantastiske i livet. Men det byr også ofte på helt andre ting enn det man så for seg. Sosiale medier florerer av lykkelige småbarnsforeldre, som danderer nybakte surdeigssnurrer i støvfrie hjem med barnet sovende i en kurv. Foreldre som bare elsker barna sine, hele tiden, over alt.

Det å få et lite barn som bare gråter eller som ikke er det man har forventet er hardt. Mange tenker at babyen er «vanskelig» fordi man ikke er en god nok forelder. Mer sannsynlig er det at babyen har en dårlig dag, er syk, sulten, overtrøtt, eller bare har et mer urolig medfødt temperament enn andre barn. De foreldrene som forbereder seg mye på hvordan livet med barnet vil bli, tar det hardt når det ikke går som planlagt. Det er vondt å ikke elske barnet sitt fra dag en, og det følger ofte skam med det å ikke fylle morsidealet. Mangelen på innfrielse av spesifikke forventninger kan faktisk bidra til en barselsdepresjon.

For de aller fleste mødre vil det i de første dagene etter fødsel komme tårer, av glede, sorg eller reklamen på TV. Dette er barselstårer og det skyldes hormoner. Så mye som 50-80 % av alle nybakte mødre opplever dette, men hos noen går det ikke over. Da kan det være snakk om en barseldepresjon. 10-15% av alle nybakte mødre opplever depressive symptomer og det man skal være oppmerksom på er at også far kan bli rammet. Tegnene kan være; håpløshet, tristhet, utmattelse, søvnproblemer, skyldfølelse og engstelse. Det er viktig å få hjelp så fort som mulig fordi babyens tidlige tilknytning til omsorgspersonene har stor betydning for barnas videre utvikling. Barselsdepresjoner inntreffer på et tidspunkt hvor barnet er maksimalt avhengig av foreldrene og er svært sensitiv for kvaliteten av samspillet. Det blir en ekstra sorg å være deprimerte akkurat i denne perioden, fordi forventningene går ut på at man skal være lykkelig og nyte det å ha fått et barn.

Derfor må vi bli flinkere til å dele de historiene som ikke nødvendigvis er rosenrøde. Vi må snakke om hybelkaniner, gråtemaraton og at tålmodigheten ofte strekkes lengre enn om man skulle gravd drenering rundt huset med en t-skje. Det å justere forventningene virker både forbyggende og lindrende ved fødselsdepresjon. Fokuser heller på å være en «god nok» forelder, selv om ikke alt alltid går som en ønsker og en ikke klarer alt. Godt er mer en nok!