En ny generasjon inntar B. Røthe AS

Følger i familiens fotspor

125 år etter at tippoldefaren startet bedriften, er det femte generasjon Røthe som møter kundene. – Jeg trives best i skobutikken, sier 19 år gamle Bendik.

går i arv: Tre generasjoner Røthe er alle på jobb i familiebedriften: Bendik (fra venstre), Bjørn og Bernt. Yngstemann får gode skussmål av både far og bestefar. – Han er et godt emne, sier Bernt. – Jeg er selvsagt inhabil, men Bendik har potensial. Å drive butikk er tøft, så du må både ha lyst, kompetanse, vilje og evne for å kunne gjøre en god nok jobb, mener Bjørn. Så får framtida vise om Bendik en gang overtar ledelsen av bedriften. FOTO: BJØRN TORE NESS 

NAMDALSAVISA

NAMSOS: At han har store sko å fylle, ser ikke ut til å bekymre tenåringen.

– Jeg føler slett ikke noe press eller forventninger om at jeg en dag må ta over bedriften. Dette er noe jeg selvsagt kan bestemme selv, sier Bendik Røthe.

Men han innrømmer at det alltid har ligget i kortene at muligheten til å ta opp arven har vært der.

Bevisst navnevalg

– Ettersom jeg heter Bendik, er det vel noen som har tenkt sitt, sier han og smiler.

– Navnet er nok ikke helt tilfeldig, nei, smetter bestefar Bernt inn – og presiserer samtidig at vi ikke må legge unødig press på barnebarnets skuldre.

– Men Bendik er et godt emne, skryter han.

Pappa Bjørn bekrefter at navnevalget til eldstesønnen er bevisst.

– For alle foreldre er navnevalg viktig. For oss var valget begrenset til et navn som starter med bokstaven B, forklarer Bjørn.

Etter endt russefeiring i vår har Bendik arbeidet på heltid i familiebedriften.

– Jeg har vært i arbeid siden jeg var 11–12 år. Da startet jeg med å stable inn matvarer i hyllene. Etter hvert har jeg gått over til skoavdelinga, og det er her jeg trives best.

Planene for framtida har han sånn noenlunde klare.

– I januar skal jeg inn til førstegangstjeneste i Sjøforsvaret. Deretter venter sannsynligvis studier i økonomi og vare- handel, sier 19-åringen.

Framoverlent

– B. Røthe AS har alltid vært kjent som en framoverlent bedrift – er dette noe du eventuelt vil ta med deg inn i drifta?

– Jeg er født inn i en skofamilie og fått mye kunnskap fra dem. Og noe av det jeg lært handler om å se nye muligheter – ikke bremse, sier Bendik.

Og nettopp nysgjerrigheten og viljen til å prøve nye ting, vil Bjørn gi pappa Bernt kred for.

– Han har fulgt med på trender og vært tidlig ute i mange henseender. Og det er noe vi ønsker å ta med oss videre.

I disse dager markerer B. Røthe AS sitt 125-årsjubileum i sentrum av Namsos.

– Jeg håper og tror at bedriften består i 125 nye år også, sier Bendik Røthe.