Henning Kvitnes ser fram til å gjenskape «The Last Waltz» i Namsos

– The Band er liksom bandet

Prudence og The Band var to viktige grunner til at Henning Kvitnes selv begynte med musikk som ung. Ikke rart han gleder seg til å komme til Namsos neste helg.

FRA ROCKEBY TIL ROCKEBY: Henning Kvitnes sier det er mange fellestrekk mellom Halden og Namsos. For den produktive artisten er det stort å få spille sanger av sine gamle helter i The Band. FOTO: Vegard Breie  Foto: Vegard Breie

Både haldensere og namsosinger liker å være litt i fred.

HENNING KVITNES
NAMDALSAVISA

HALDEN: Men det begynner å bli noen år siden han sist var i byen.

– Det er så lenge siden, så det husker jeg ikke. Det blir uansett hyggelig å komme tilbake, sier Henning Kvitnes.

Det er ikke så enkelt å holde styr på alle konserter en har holdt når du er 58 år, har gitt ut 25 plater og har snart 40 år med turnering på vegen bak deg.

– Men jeg vil si jeg har et veldig godt forhold til byen og dem som kommer der ifra. Spesielt to namsosinger som en gang spilte i Prudence, sier han.

Prudence-fan som ung

Han sikter selvsagt til Åge Aleksandersen og Terje Tysland. Førstnevnte har han samarbeidet med flere ganger – de to har blant annet vært gjeste- vokalister på hverandres to siste album.

– Og Terje Tysland produserte den første demoen vår, som faktisk førte til at vi fikk platekontrakt, forteller Kvitnes.

Han glemmer ikke første gang han så Prudence opptre i Halden. Henning var rundt 15 da han fikk se den ni år eldre Åge, Terje og resten av trønderne på scenen.

– Det var da rocken kom til byen. Jeg var stor Prudence-fan, hvem var ikke det?

Plank og sjøfolk

Selv er han fra Halden, en by som har flere likhetstrekk med Namsos.

– Tysland mente en gang at folk i Namdalen har utvandret fra Drammen. Begge byene er bygd opp av plank og sjøfolk, industri og sagbruk. Og så er det passe avstand til nærmeste storby. Både haldensere og namsosinger liker å være litt i fred, tror Kvitnes.

I tillegg liker både Namsos og Halden å smykke seg med tilnavnet «rockebyen».

– Det er jo to byer som har stått veldig sterkt på kartet når det gjelder musikk. Halden har alltid vært en by med et godt musikkmiljø. Det er mye som skjer her, den siste uka har jeg blant annet fått med meg konserter av både Mikael Wiehe og Lars Winnerbäck. Folk her er glad i musikk, ikke bare dem som spiller men også publikum, som er flinke til å møte opp, forteller Kvitnes.

Sterkt forhold

Han håper det samme gjelder Namsos neste helg, når han står på scenen sammen med en rekke andre artister på «The Last Waltz» i NTE Arena, under Woodlandfestivalen.

– Jeg regner med at også namsosingene kjenner sin besøkelsestid. Dette er muligheten til å bevise at dere fortjener Rock City-navnet, sier Kvitnes.

Sammen med navn som Lars Lillo-Stenberg, Claudia Scott, Øivind Elgenes, Terje Tysland, Kari Rueslåtten og Bjølsen Valsemølle skal Kvitnes bidra til å gjenskape The Bands legendariske avskjedskonsert, på dagen 40 år etter begivenheten i Winterland Ballroom i San Francisco.

– Jeg har et sterkt forhold til The Band. The Band er liksom bandet – og mange musikeres utgangspunkt. Det ligger et spor av The Band i oss alle, i alle fall blant min generasjon, sier 58-åringen.

– Gleder meg stort

For tiden skriver Kvitnes nye låter – en prosess av artistlivet han liker godt.

– Jeg har det best når jeg sitter og skriver. Men jeg liker hele «lysløypa» – det er et stort privilegium å reise rundt for å spille og synge sanger for folk.

Denne gang blir likevel litt annerledes. Han skal ikke synge sine egne sanger, men noen av hans store helter sine. Sammen med musikere han har sett opp til siden han var 15.

– Jeg gleder meg stort. Det blir hyggelig å spille med folk som har betydd så mye for meg, sier Henning Kvitnes.