Søl og humus

Bayer på restaurant.
NAMDALSAVISA

Jeg må først forklare for mine to faste lesere at overskriften dreier seg om mat. Jeg leser av og til restaurantanmeldelser, og denne gangen er det herrene(?) Robinson og Fredag i Dagbladet som blir finlest.

Det har vært kampanjer for mer norsk mat på spisestedene, men det har tydeligvis ikke nådd fram til Grand Café i Oslo. Hva de spiste er jeg ikke helt sikker på, derfor dette referatet fra deres anmeldelse.

De skriver: «Først ute var kveitecapaccio med fermentert sitron og søl(!)» Etter nitide undersøkelser har jeg funnet ut at søl er en spiselig rødalge. Jeg fortsetter:» Kongekrabba ble servert tildekket av grønnkål og røkt potetmos». Dette siste må jeg prøve!

Ennå er jeg så noenlunde med, men nå blir det verre:»Wagyubiff i buljong med boc choy, pinnekjøtt og andelverterrin med tindved og makadamianøtter, grillet oksetartar med gravet kamskjell og surdeig, vaktel med humus og grønn chili, samt svinenakke med sortkål og sjampinjong» Min ordbok forteller at humus er organiske stoffer i jord, men så er det jo ingen gastronomisk ordbok.

Så er det tid for dessert, og det er slett ikke hermetisk pære med en fløteklatt. De spiste: «..sorbet av jordskokk med hasselnøttkrem og eplegranité» samt «sjokoladegranache med solbær, rømmeis og syreblader»

Robinson Og Fredag var to skibbrudne, men de led tydeligvis ingen nød. Jeg skjønner godt at de holdt seg på øya si med den slags mat, selv om jeg ikke er helt sikre på hva de puttet i munnen.

En ting vet jeg dog, det er sjelden at det har vært så mange røde streker i mitt manuskript som akkurat denne gangen. Ikke vil de gå bort heller, så også Microsoft Word har problemer med dette. Selv skal jeg ha stekt fiskepudding til middag, eller som Grand Café ville ha kalt det: «Stekt indrefilet bestående av 46 prosent kvitfisk»