Amerikanske musikere fant tonen med sine norske kolleger i Namsos

– Namsos er Norges svar på Woodstock

Når ikke musikken kommer til deg, må du lage den selv. Slik var det både i Woodstock og i Namsos på 60-tallet.

Direkte fra NTE Arena kl. 21.00: The Last Waltz – 40th Anniversary Tidligere medlemmer fra The Band i USA, sammen med nasjonale og lokale artister i toppklasse, gjenskaper verdens mest legendariske avskjedskonsert, låt for låt, nøyaktig 40 år etter.

Nå forstår jeg hvorfor folk kaller denne byen Rock City.

RANDY CIARLANTE

FRA WOODSTOCK TIL WOODLAND: De amerikanske musikerne fant fort tonene med sine norske kolleger, både på og utenfor scenen. Fra venstre: Aaron Heick (King Harvest Horns), Randy Ciarlante (The Weight Band), Claudia Scott, Trond Ingebretsen (Bjølsen Valsemølle), Henning Kvitnes, Knut Eide og Stein Ingebrigtsen. FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Opplev feiringen av The Band fra NTE Arena fra kl 20 via vår LIVE STREAM


NAMSOS: De visste ikke helt hva de kunne forvente, de amerikanske musikerne, som etter 20 timers reisetid ankom den lille byen Namsos denne uka for å delta på Woodlandfestivalen og «The Last Waltz», hyllesten av The Bands avskjedskonsert for 40 år siden.

– Vi trodde ikke at det kunstneriske miljøet skulle være så stort, bredt og profesjonelt. Tre-fire av de største bandene i Norge kommer herfra. For en liten by som Namsos er det nokså utrolig. Nå forstår jeg hvorfor folk kaller denne byen Rock City, sier Randy Ciarlante.

To små byer på kartet

Selv om trommeslageren i The Weight Band bare har vært i byen noen dager, er han full av positive inntrykk.

– Vi har møtt så mange talentfulle folk. Sangerne og musikerne vi har spilt med er skikkelig flinke, det er tydelig at alle har jobbet hardt for å lære seg sangene. Først nå begynner det å gå opp for meg hvor viktig The Band har vært for alle de norske stjernene, sier han.

Saksofonist Aaron Heick i King Harvest Horns, som for øvrig har vært fast i husbandet til David Lettermans Late Show, sier det er flere likheter mellom Namsos og Woodstock.

– Etter å ha pratet med folk her ser jeg flere paralleller i historien til de to byene. Selv om både Namsos og Woodstock er litt i «ingenmannsland», et stykke unna storbyen, har vi klart å markere oss på kartet gjennom musikken.


Slik blir du god på gitar:

Øving, øving, øving

Spørsmålene haglet og riffene satt løst da Skjalg Raaen og Odin Landbakk inviterte til gitar-session på Namsos kino.

 

– Må klype meg i arma

For musiker og utflytta namsosing Knut Eide er det stort å få spille med The Weight Band, som for mange regnes å være det nærmeste du kommer originalen The Band.

– Jeg må nesten klype meg i arma for å forstå at dette virkelig skjer her i Namsos, sier Eide.

Å komme fra et lite sted omringet av skog, fjell og sjø, har kanskje noen fordeler om du skal bli noe stort her i verden.

– Da vi vokste opp var det ikke så mye som skjedde. De største artistene kom ikke til Namsos. Vi måtte underholde oss selv, sier Eide.

Randy Ciarlante kjenner seg igjen i beskrivelsen.

– Namsos er Norges svar på Woodstock, konkluderer han.

Inne i restauranten på Scandic Rock City sitter praten løst. Trond Ingebretsen fra Bjølsen Valsemølle kommer for å hilse på, mens Claudia Scott og Henning Kvitnes slår seg ned for en prat med sine nye amerikanske venner.

– Det er ikke ofte jeg får muligheten til å spille med musikere som dette. Det er som å være tilbake i 1966, sier countryartisten – som i likhet med Kvitnes er vokst opp med musikken til The Band.

– Jeg tror alle av oss som er med på dette har et nært forhold til The Band. Musikken deres har vært en viktig inspirasjon, sier Kvitnes.

Smugler gitarist med til USA?

Stein Ingebrigtsen var en av de første fra Namsos som markerte seg nasjonalt med musikken, og var allerede godt i «valsen» når rocken ankom byen med sjølast fra Amerika.

– Dette er artig å være med på, spesielt når det skjer her i Namsos, sier Ingebrigtsen.

Etter noen dager sammen i Namsos har de amerikanske og norske musikerne funnet tonet, både på og utenfor scenen.

– Hva heter han gitaristen med det vanskelige navnet? Skjalg? (Skjalg Raaen, journ.anm.) Han er virkelig en skatt. Han spiller gitar som om han har levd hele livet i Nashville. Jeg tror vi må smugle med ham tilbake i kofferten tilbake til USA, sier Randy Ciarlante.