Tar oppgjør mot prestasjonsjag og «likes» på Facebook

GOD NOK: Psykolog Trond Haukedal.  Foto: Birger Aarmo

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: – Ungdommen i dag har det for travelt. Det er stress og mas døgnet rundt, og et krav om tilgjengelighet og prestasjoner hele tida, sier psykolog Trond Haukedal som mandag gjestet Kolvereid og snakket til både unge og voksne om å ta seg tid til å ta vare på seg selv.

– Enkelt sagt så kan følelsene våre sammenliknes med å sette penger i banken. Vi skjønner alle at har vi brukt opp alle pengene på kontoen, så kan vi ikke ta ut mer. Slik er det med følelsene våre også.Vi må sette inn noe på følelseskontoen for at vi skal klare å ta noe ut, sier han.

Utfordringa er at for å klare det, så må vi bruke tid på det.

– Vi må ta oss tid til å reflektere og til å samle oss. I det samfunnet vi lever nå blir vi overstimulert sansemessig og understimulert følelsesmessig.

Mange sliter også med å akseptere seg selv som den de er.

– Jeg forteller ungdommen at de er gode nok som de er. At de må akseptere de feil og mangler som vi alle har. Isteden er det lett å havne i den fella at vi gjør alt for å få gode tilbakemeldinger på å være perfekt. Livet blir en konkurranse om å vise omverdenen at livet vårt har en verdi.

Han mener kommunen gjør rett i å fokusere på denne utviklingen.

– Nærøy kommune gjør rett i å bruke tid og midler på forebyggende arbeid som dette egentlig er, sier psykologen fra Bergen.