Vil utestenge Johaug i 14 måneder

Påtalenemnda i Antidoping Norge legger ned påstand om at Therese Johaug utestenges i 14 måneder.

UTESTENGES Therese Johaug testet positivt for doping i september.  Foto: NTB SCANPIX

NAMDALSAVISA

OSLO: Johaug går i så fall glipp av Lahti-VM i februar, men rekker OL i 2018.

– Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utestengelse, sier Therese Johaug om påtalenemndas innstilling i en pressemelding.


TV 2 ba Lersveen dempe seg

TV2-ledelsen har bedt Ernst A. Lersveen om å «dempe seg» i dekninga av Therese Johaug-saken.

 

Utestengelsesperioden vil gjelde fra 18. oktober i år, skriver nemnda i en pressemelding. Innstillingen ble offentliggjort tidlig tirsdag ettermiddag. Nemnda har lagt ned følgende påstand:

"Therese Johaug dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 – fjorten – måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016."

Til domsutvalget

Utestenges Johaug i 14 måneder med virkning fra oktober, rekker hun akkurat ikke neste års sesongstart, men OL i 2018 er godt innenfor. OL i Pyeongchang starter i februar 2018.

Nå er det domsutvalget i idrettsforbundet som skal dømme langrennsstjernen. Når en påtalebegjæring kommer dit, får utøveren tre ukers frist til å uttale seg. Deretter vil en muntlig høring bli berammet av domsutvalget.


Har opplevd massiv støtte etter debattinnlegg

– Feigt av TV 2 Sporten

Da Håkon Arntsen (72) tok Therese Johaug i forsvar i et debattinnlegg, førte det til en storm av reaksjoner.

 

Testet positivt

Therese Johaug testet positivt for doping 16. september, men har ikke erkjent å ha gjort noe galt. Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har derimot tatt på seg all skyld i saken. 28 år gamle Johaug har fått i seg det forbudte stoffet clostebol, angivelig etter bruk av kremen Trofodermin. Hun skal ha brukt kremen til å behandle en solbrent leppe.

Verken Johaug eller Bendiksen la merke til et stort "doping"-merke på krem-pakken som ble kjøpt inn på samling i Italia. Det ble heller ikke sjekket opp om kremen hadde ulovlige stoffer.

Langrennsesset er for tiden utestengt. Hun har ikke konkurrert denne sesongen.


 

Fikk lignende straff

Den italienske syklisten Stegano Agostini ble utestengt i 15 måneder da han testet positivt for clostebol i august 2013. Han brukte en krem for behandling av et utslett. Agostini ble sparket av laget sitt Cannondale og valgte å forlate sykkelsporten etter avsløringen.

Totalt 27 utøvere er tatt for bruk av clostebol, ifølge dopinglist.com. Brorparten har fått ett års utestengelse eller mer.

Relevant for saken er også at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) vurderer å endre sitt regelverk. Det vil kunne gjøre at doptatte utøvere automatisk utestenges i det påfølgende OL. Dette kan slå inn for Johaugs del om IOC endrer koden i løpet av noen måneder.